tiistai 12. huhtikuuta 2011

Roskien oma päivä

Kanadassa roskia ei viedä omatoimisesti asuinalueen lähimpään roskikseen tai tungeta tien vieressä sijaitsevaan jäteastiaan. Sen sijaan roskia pantataan kotona (esim. vajassa, autotallissa, keittiössä) kunnes koittaa se mahtava päivä - garbage day! Silloin aamutuimaan isät ja äidit kiikuttavat roskapöntöt tien viereen, josta roskakuski ne nappaa. Samoin  toimitaan paperin, metallin, pahvin, muovin, yms kierrätykseen menevän kanssa. Meillä tämä roskapäivä on nyt kerran kahdessa viikossa (ensi kuussa vaihtuu viikoittaiseksi). Myös kierrätyspäivä on kahden viikon välein, eli niinä viikkoina nyt "talvisaikaan" kun ei kerätä roskia.

Sinänsä kätevää, että kierrätys on tehty helpoksi: kaikki samaan törppöön ja haetaan kotipihalta. Ongelmaksi tässä systeemissa muodostuu kuitenkin sukuvika eli huono muisti. Mites sitten kun unohtuu roskapäivä!

Kierrätysjutut kerätään tällaiseen siniseen pönttöön:Täällä Drydenissa jokaisesta roskapussista velotetaan $1,75. Maksu osoitetaan suoritetuksi laittamalla tarra roskapussiin. Tarroja voi ostaa esim. ruokakaupoista. Kierrätykseen menevä on ilmaista.

Tässä olemme arvuutelleet haetaanko meidän roskat vai joudummeko viemään ne erikseen kaatopaikalle. Mehän asumme "niin korvessa" (n. 2 km siihen kun alkaa keskusta), että meille asti ei riitä kunnan vesi vaan pitää olla oma kaivo. Meille ei myöskään tuoda postia ovelle vaan se haetaan reilun kilometrin päästä.

Tänään olisi pitänyt olla keräyspäivä mutta siellä se keräyslaatikko tönöttää edelleen! Ehkä oli toiveajattelua laittaa se pihalle...

2 kommenttia:

  1. Hmmhmm. Oon nyt Frederictonissa poikaystavani luona. Han asuu pienessa kerrostalossa, mutta taa roska-asia ei taalla kaiketi ole taysin samanlainen kuin siella. Keittiossa han panttaa kylla roskia, mutta silti naen tan kerrostalon parkkipaikalla sellaisen pienenpienen puurakennuksen, ja muistaakseni sen kyljessa lukee "recycle".

    Ja asiasta toiseen, taa kerrostalo ei tosiaankaan ole samanmallinen kuin Suomen kerrostalot. Taa on kaksikerroksinen ja tassa on kaksi rappukaytavaa.

    VastaaPoista
  2. Kerroistaloissa asiat ovat varmaan täälläkin vähän eri tavalla. Mä olen täällä asunut vaan omakotitaloissa niin kokemusta on lähinnä niistä... Näin kun miettii niin en ole tainnut ees käydä vierailullakaan kuin yhdessä kerrostalossa. Se oli korkea kuin mikä ja melkein hotellimainen (käytävät hienoja yms).

    VastaaPoista