sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Ruokaostoksilla Pohjois-Ontariossa


Olen aikaisemmin jo purnannut Kanadan karkkivalikoimasta, joten tässä esimerkkinä meidän kaupan karkkihylly. Kuvassa siis aikalailla kokonaisuudessaan. Karkkia löytyy kyllä (lähinnä suklaapatukoita) kassalta.

Taisin mainita myös aikaisemmin, että näillä main Kanadaa ei kaupasta löydy välttämättä tuoretta kalaa. Drydenissa kalatiskissä oli vain pakastettua kalaa, joka oli sitten sulatettu myyntiin. Täällä meidän lähikaupassa on joitain savustettuja kaloja, mitä nyt sattuu olemaan tarjolla ilmeisesti (tänään ei ollut kyllä mitään). Käyvätkö ihmiset sitten itse kalassa niin paljon, ettei kalaa tarvitse kaupasta ostaa? Kanadan pitkät välimatkatkin varmasti vaikuttavat: mitä kauempaa kalan tuo, sitä tarpeellisempaa on pakastaa kala säilyvyyden vuoksi.


Sitten lihatiskille! Täältä saa tuoreita, raakoja makkaroita ja näitä nimenomaan grillaillaan useimmiten. On toki olemassa myös kypsiä makkaroita, niitä kutsutaan yleensä nimellä bavarians. Harmittavaa, että Suomesta ei löydy samanlaista valikoimaa! Monissa paikoissa lihamestari tekee makkarat vielä itse, esimerkiksi Thunder Bayn Maltese -kaupasta löytyy herkullisia makkaroita.

Valmiiksi marinoituja lihoja ei juurikaan ole. Joissakin paikoissa saattaa olla jotain erikseen lihatiskissä, mutta valmiita pakkauksia ei ole. Muutenkin lihat saatetaan pakata vasta kaupassa paketteihin kuluttajille, näin ainakin meidän lähikaupassa.


Kanadan leivontahylly koostuu hyvin pitkälti "lisää vain neste" -tyyppisistä valmispakkauksista. Allun äitikin kun leipoi kirkon myyjäisiin joitain kakkuja niin käytti valmiita kakkusekoituksia. Minä tykkään itse tehdä alusta alkaen, tulee varmasti paljon terveellisempää!

Vihanneksia saa melko laidasta laitaan, myös joitakin mistä minulla ei ole kuin arvaus mitä ne ovat. Vihannekset ja hedelmät voivat olla kanadalaisia, mutta usein ovat myös amerikkalaisia. Jostain syystä paprikoista halvin on aina vihreä paprika (siksipä myös pizzoissa on aina juuri vihreää paprikaa eikä muun väristä) kun Suomessa se on punainen paprika. Joitakin vihanneksia löytyy ympäri vuoden. Siinä missä Suomessa kevätsipulia saa oikeastaan vain kesällä, täällä kevätsipulia saa kaupasta talvellakin.


Laktoosittomia tuotteita löytyy melko vähän, ehkä paria juustoa, maitoa ja muutamaa jugurttia. Allu oli sitä mieltä, että edes kermaa ei löydy laktoosittomana. Olen huomannut joissakin lihapakkauksissa laktoositon-merkinnän, eli niitä löytyy jonkun verran. Saattavat olla kyllä enimmäkseen muualta tuotuja. Gluteenittomia tuotteita löytyy yleensä jokaisesta vähänkin paremmin varustellusta kaupasta. Keliakiasta ei tunnu kuitenkaan olevan samalla tavalla tietoa jokamiehellä ja -naisella. Esimerkiksi ravintolan kokki ei saata olla koskaan kuullutkaan koko asiasta. Näitä merkintöjä ei siis ole myöskään ravintoloiden menuissa samalla tavalla kuin Suomessa.

Loppuun vielä nippelitieto: kanadalaiset säilyttävät perunoita useimmiten huoneenlämmössä. Minusta niistä tulee ällöttäviä pehmeitä perunoita! Minä olen siis kummallinen kun laitan perunat jääkaappiin. Meillä on itseasiassa nyt tässä keittiössä vanhat keittiönkaapit, joista löytyy myös erityisesti perunoiden ja sipulien säilytykseen sopivat lokerot.

P.S. Haaveilen joulutorttujen tekemisestä. Luumuhilloa en ole löytänyt, joten mietiskelen nyt sen tekemistä sekä muita hillovaihtoehtoja. Eikös Suomessa ole erikseen paistonkestävät marmeladit? Täällä ei ainakaan lähikaupan valikoimissa ollut hilloa/marmeladia, joka mainitsisi paistonkestävyyden. Nyt on päästävä Thunder Bayhin!

8 kommenttia:

 1. Tänään leivoin joulutorttuja missä käytin hillona paistonkestävää mansikkahilloa.... Kaikista mauista näitä löytyy.

  VastaaPoista
 2. Torttua vai marmeladia, toki siihen samaan pakettiin voisi lisätä luumuhilloa ja rieskan. Laitetaanko pakettia tulemaan?

  VastaaPoista
 3. Kyllähän tässä tortut syntyy kun luumuhillon ohje on hallussa! Pakettiin saa laittaa karkkia ;)

  VastaaPoista
 4. Vinkkinä se että kannatta itse tehdä hillot, ne kestää paremmin uunia kuin valmishillot. Itse käytän ainakin omatekemää omenahilloa tortuissa. :>

  VastaaPoista
 5. Meillä olisi kyllä omenoita jääkaappi pullollaan että voisin vaikka tehdäkin satsin omenahilloa! Kiitos vinkistä sphi.

  VastaaPoista
 6. Itse teen luumuhilloni aina tosi simppeli kaavan mukaan: luumut kattilaan, lisää vähän vettä sekä sokeria oman maun mukaan. Keittelet sitä hetken ja voilà sinulla on omatekoista luumuhilloa, joka kestää paistamisen aivan mainiosti. Juuri joulutorttuja varten aina teen tätä sörsseliä. Luumu ja omenahan sopivat mainiosti yhteen, eli jos luumu-omenahillonkin saa aikaiseksi saman kaavan mukaan =)

  Terveisiä muuten Suomesta: palasin juuri eilen reissusta.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Lotta! Tein jo vadelmahillolla ja se ensinnäkin levähti joka paikkaan ja toisekseen mä tykkään luumusta. Kokeilen seuraavan kerran tehdä itse luumuhilloa!

  VastaaPoista