keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Naimisiin


Tässäpä vähän osviittaa kanadalaisten hääperinteistä!

Morsiamelle järjestetään bridal shower -juhlat (morsiuskutsut??) yleensä kaason toimesta. Juhlissa morsiamelle annetaan lahjoja ja siellä tarjoillaan kaikenlaisia herkkuja. Lahjat voivat olla pilailulahjoja, mutta mukana on varmaan aina jotain vakavampaakin. Juhliin osallistuu morsiamen ystäviä ja naispuolisia sukulaisia. Samantapaiset juhlat järjestetään myös lapsen syntyessä eli baby shower.

Sekä morsiamelle että sulhaselle järjestetään polttarit eli bachelor/bachelorette party. Kaavana on varmaankin aikalailla sama kuin Suomessa, morsian/sulhanen laitetaan tekemään hassuja juttuja ja illan kulkuun kuuluu myös alkoholi. Allun kaverit järjestivät naimisiinmenevällä ystävälleen merirosvopolttarit: kaikki pukeutuivat teeman mukaisesti ja sulhanen laitettiin aarrekartan avulla etsimään aarretta. Kuulostaa hauskalta!

Joissain paikoissa on myös Stag&Doe -juhlat (Manitobassa ja Luoteis-Ontariossa Wedding Social), joiden tarkoituksena on kerätä rahaa hääparille häitä varten. Stag&Doe -juhliin ostetaan lippu ja tuotto drinkeistä yms menee hääparille. Monesti juhlissa arvotaan kaikenlaisia palkintoja tai myydään 50/50 -lippuja. 50/50 -arvonnassa ideana on arpoa puolet tuotoista lippujen ostajien kesken. (Tällaisia arvontoja on myös monessa muussa paikassa, esim. jääkiekkopeleissä.) Ottawassa ei Allun mukaan ole tapana järjestää Stag&Doe -juhlia.

Itse vihkimisessä taitaa olla aika yleistä, että morsiuspari amerikkalaisten tapaan kirjoittaa omat valansa. Kanadalaisiin häihiin kuuluu myös morsiamen luovuttaminen (yleensä isä, eli siis morsian kävelee isänsä kanssa alttarille). Itse juhlissa taitaa olla melko sama kaava kuin Suomessa: puheita, ruokaa, juomaa. Morsian heittää naimattomille naisille kukkakimppunsa ja sulhanen heittää puolestaan morsiamen sukkanauhan.

Telkkarissa olen monesti nähnyt coctail hour -nimellä kulkevan drinkkihetken, joka on ennen varsinaista päivällistä ja ohjelman alkua seremonian jälkeen. Tänä aikana morsiuspari voi olla vaikkapa ottamassa kuvia valokuvaajan kanssa. Kyselin Allulta, niin kyllä näitä ilmeisesti on "normaalien" ihmistenkin häissä. Coctail hour pitää sisällään siis drinkkejä ja alkupaloja. Telkkarin hääohjelmissa coctailtunnit ovat melko ylenpalttisia hienoine drinkkeineen ja järkyttävän isoine buffetaterioineen. Ruokailu on Kanadassa yleensä vähän myöhemmin kuin Suomessa eli vasta illalla.

Kaiken kaikkiaan kaverin tai sukulaisen häihin saa siis rahaa tuhlattua aika paljon kun on rahankeruujuhlat, polttarit, morsiuskutsut ja itse häät!


Nämä häät missä kävimme tämän kuun alkupuolella olivat siinä mielessä erilaiset, että pariskunta oli mennyt naimisiin jo aikaisemmin pienemmillä menoilla. Morsiamen vanhemmat halusivat kuitenkin järjestää erikseen juhlat, jonne voisi tulla sitten enemmän kavereita ja sukulaisia, joten kolme viikkoa häiden jälkeen oli siis häiden vastaanotto. Paikkana oli hotellin juhlatila ja tarjolla oli pientä purtavaa ja alkupaloja. Baarista sai ostettua drinkkejä ja morsiuspari myös tarjosi jokaiselle kaksi drinkkilippua. Varsinaista ohjelmaa ei oikein ollut, morsiamen isä sekä äiti pitivät molemmat puheen ja DJ soitti musiikkia. Oli kyllä aika jännä tilaisuus ja jollain tapaa paistoi kyllä läpi se, ettei morsiuspari ollut itse oma-aloitteisesti järjestänyt juhlia... No saipahan morsian ainakin pitää mekkoaan kaksi kertaa!

Meillä olisi seuraavat häät maaliskuussa edessä kun Allun pitkäaikainen ystävä menee naimisiin. Polttarit oli suunniteltu järjestettävän helmikuussa ystävänpäivän aikoihin, mutta kavereiden vaimot/tyttöystävät eivät tätä hyväksyneet... Valentine's Day on täällä kuitenkin ennemmin rakastavaisten hempeilyjuhla. Innolla odotamme, millaiset häät pariskunnalle tulee!

5 kommenttia:

 1. Hmmm. Luin juuri, että noi hääperinteetki vaihtelee provinsseittain. Tässä tuli muutama mielenkiintoinen juttu kuitenki joita en ennen tienny.

  Tää nyt on mun omaa ääneen pohdiskelua, mutta onkohan noilla alkuperäisasukkailla sit omat erikoiset hääperinteensä. Hah. Njuu, jos hyvin käy niin toukokuu-heinäkuu välillä meikätyttö on sitten naimisissa kanadalaisen kanssa. Vähän on ollut sellaista puhetta.

  VastaaPoista
 2. Olipa kyllä mielenkiintoista lukea! Melkein pääsin itsekin häihin vieraaksi viime kesänä, mutta pari päättikin, että häistä tulee liikaa stressiä ja rahanmenoa ja ne lähti jonnekin Karibialle lomalle :D Naimisiin siis menivät maistraatissa kai, mutta juhlia ei sitten ollut. Pöh.

  Yuukkiksella on siis mielenkiintoiset ajat edessä!! :)

  VastaaPoista
 3. Yuukkis: Allu arvelee että joillain alkuperäisasukkailla on hääperinteitä, jotka ovat erilaisia. Kuinka kauan meinaat olla nyt Kanadassa?

  Annika: Pöh! Mälsää, musta olis ainaki kiva mennä häihin. Vinkki kaikille kavereille!

  VastaaPoista
 4. Olen työni puolesta istunut läpi aika tosi monet kanadalaiset häät ja pakkoa tunnustaa, että täkäläisillä näyttäisi olevan mielikuvitusta aika paljon enemmän hääjuhlia suunnitellessa verrattuna suomalaisiin häihin. Golf-klubihäät on tietty vaiko, mutta myös ravintoloissa järjestetään hääseremonioita- kätevää kun ei tarvitse siirtyä juhlapaikalle vaan juhlien kaikki osiot järjestetään samassa paikassa. Pappi tai maistraatin virkamies vaan paikalle ja se on siinä.

  Erikoismmiat ajankohdat häille tähän mennessä ovat olleet su-aamuna klo 10 alkavat häät, jotka järjestettiin ravintolassa. Vihkijäisten jälkeen oli tietty cocktail-hour (jonka aikana soitetaan taustamusaa, jota kukaan ei kuuntele, meikäläisten toimesta): meidän osalta koko keikka oli ohi klo 11:30 kun häävieraat kävivät lounaspöytään. Toinen erikoisuus oli Halloween-iltana järjestetyt häät....

  Muusikon näkökulmasta pidän myös erikoisena sitä, että kirkkohäissäkin on täällä tapana soittaa fiiliksiä nostattavaa taustamusaa ENNEN vihkijäisten alkua, siis ennen itse häärmarssia. Joskus hääpari valitsee itse hyvin tarkkaa, mitä taustamusaa soitetaan, vaikka he siis itse eivät ole edes vielä paikalla siinä vaiheessa. Enpä ole Suomessa kyllä moiseen törmännyt....

  VastaaPoista
 5. Apua unohdin ihan kirjoittaa noista teemoista! Onko Suomessa normaalia valita häihin teema? En ole itse käynyt kovin monissa häissä... Täällä tuntuu, että aina pitää olla joku teema. Vaikka just se halloween tai BLING tai satumaailma tai ihan mitä tahansa. Näin siis ainakin telkkarissa... Eikö häiden teema voisi olla häät? :D

  VastaaPoista