torstai 26. tammikuuta 2012

Marian matkavinkit

Suomen reissu se kun lähenee! Enää neljä yötä matkaan!

Näin parin pysähdyksen taktiikalla kun matkustaa mantereiden yli käytössäni on muutama matkustuskikka. Tässäpä siis minun vinkkejä lentomatkustukseen.


Mitä lennolle jalkaan? En suosittele ainakaan lumikenkiä...

Talvella pakkaan laukkuuni aina ballerinat lentokenttää varten. Paljon mukavampi tepsutella tuntikausia kesäkengillä kuin talvikengillä seuraavaa lentoa odotellessa. Olen nimittäin ylivarovainen ja otan yleensä pidemmän välilaskuajan, jos se vain on mahdollista. Sujautan talvikengät laukkuun ja ballerinat päälle turvatarkastuksen jälkeen niin jos sattuvat punnitsemaan matkustamoon menevän laukun niin ei ole kenkien vuoksi ylipainoa! Ballerinathan eivät juuri paina, mutta talvikengät voivat olla painavatkin. Lentokonetta varten puolestaan villasukat ovat pop, jos jalkoja paleltaa.

Pakkaan aina myös matkustamoon mukaan ottamaani laukkuun varavaatteita ja toalettitarvikkeet. Silloin joutuu kikkailemaan muovipussien kanssa (alle 100 ml nesteet täytyy olla läpinäkyvässä pussissa - muut tietysti kaikki ruumaan menevään laukkuun), mutta jos lento jostain syystä viivästyy tai peruuntuu, on olemassa deodorantit sun muut tarvittaessa. Ensimmäistä kertaa kun lensin Kanadaan jäi lentokoneemme Lontooseen teknisen vian vuoksi ja kaikki matkustajat pukattiin hotelliin - siinä vaiheessa kun oli jo kello lähellä puoltaa yötä. Samalla olivat kätevästi hukanneet monen matkalaukun ja myös minun molemmat laukkuni olivat tiellä tietämättömillä. En ollut silloin pakannut yhtikäs mitään tällaista tärkeää mukana olevaan laukkuun. Sain kuitenkin lentokentältä jonkun pakkauksen, jossa oli oleellisia toalettitarvikkeita sekä valkoinen t-paita. Ihoni on kuitenkin herkkä, joten käytän mieluummin omia tuotteitani, jotka eivät ole hajustettuja. Lisäksi ylisuuri teeppari ei ollut ehkä kaikkein tyylikkäimmästä päästä...

Matkatavarani ovat myös jääneet matkalle toisenkin kerran eli määränpäässä olen saanut laukkuni vasta muutaman päivän jälkeen saapumisesta. Muutama vaihtovaate on tullut siis tarpeeseen! Ensimmäisellä kerralla jouduin ostamaan vaatteita ja perusmeikkejä (en todellakaan lähde tapaamaan Allun koko ystäväkatrasta ilman meikkiä - ne vielä ajattelee, että minkä sankarin se on sieltä Suomesta löytänyt...). Tosin huono asiako tuo, pääsin shoppailemaan...

Toronton lentokentälle mentäessä kannattaa pitää myös kanadalaisia kolikoita hollilla - matkatavarakärryt nimittäin maksavat (pantti - rahan saa takaisin), mutta ovat niin kätevät kun matkustaa suuren tavaramäärän kanssa!


Matka on niin pitkä, että joskus on pakko lepuutella hieman. Pippa näyttää mallia.

Tällä kertaa minulla on nelisen tuntia odottelua menomatkalla Heathrowlla Lontoossa  ja tulomatkalla vain kolme tuntia. Kääk! Torontossa tosin joudun odottelemaan kymmenen tuntia mennessä ja kuusi tuntia tullessa, että ei tässä helpolla päästä! Torontossa ehtisin kyllä vaikka lähteäkin jonnekin, mutta en ole varma uskallanko sukeltaa seikkailemaan... Ja voihan olla, että tuo aamulentoni on myöhässä, jolloin aika lyhenee.

Hyvä lehti, kirja, mp3-soitin ja kannettava tietokone auttavat viihtymistä matkalla. Meillä on myös matkakokoinen Carcassonne-lautapeli, jonka otamme mukaan kaksin matkustaessa. Monella lentokentällä pääsee nettiin ilmaiseksi (muistaakseni Torontossa pääsee, Heathrowlla voi käyttää maksullisia tietokoneita).

Vain kerran olen ollut vanhemman mallisessa lentokoneessa Atlantin ylityksen ajan, jossa ei ollut kaikille omaa tv-ruutua. Oma telkkariruutu on ihan huippu juttu: siitä saa valita mieleisen elokuvan/ tv-sarjan/ dokumentin/ musiikkia tai vaikka seurata matkan etenemistä. Suosittelen siis AINA valitsemaan lentokoneen, jossa tämä on (jos se vain suinkin mahdollista). Air Canada ainakin ilmoittaa, jos on valitsemassa lentoa, jolla tätä ei ole. Yhteisestä telkkaristä näytettiin kyllä pari elokuvaa ja dokumenttia, mutta on paljon kivempi kun saa itse valita.


Muista eväät! Tässä ihan itseleipomani karjalanpiirakka! Riisinä sushiriisiä.

Eväitä en lennolle pakkaa vaan käytän hyväkseni lentokenttien ravintoloita - eiväthän ne varsinaisesti halvimpia ole, mutta kun matkustaa niin pitkälle niin saa matkalla herkutella. Matkustus sujuu aina paremmin jos on ruokaa masussa! (Oikeastaan kaikki sujuu paremmin, jos on ruokaa masussa...) Siispä kannattaa tankata tilaisuuden tullen ja nälän yllättäessä. Ne lentokoneen ateriat eivät kuitenkaan ole kovin isoja eivätkä yleensä edes kovin herkullisia. Minusta niissä on aina samanlainen tietty sivumaku. Monesti aamupala on ollut minulle myös pettymys: muffinssi ja jugurtti ei ihan vastaa minun käsitystäni hyvästä aamiaisesta. Toisaalta olen kyllä syönyt tosi hyvää herkkuleipääkin lennolla, että onnistuvat ne joskus kuitenkin.

Yksin matkustaminen on siitä ärsyttävää, että pitää aina raahata matkatavaroita mukana. Monilla lennoilla saa kuitenkin olla pieni matkustamokokoinen matkalaukku, tietokonelaukku sekä pienehkö käsilaukku mukana. Lisäksi jos talvivarusteet ovat isompaa sorttia eivätkä mahdu laukkuihin niin niitäkin joutuu vielä mukana pitämään kaiken muun lisäksi. Pakkausvinkki tietokonelaukkua silmälläpitäen muuten: se kun saa olla yleensä samanpainoinen kuin toinen matkatavara (8-10 kg) eikä tietokone kuitenkaan kovin montaa kiloa paina, pakkaan sinne kaikki melko littanat, mutta painavat tavarat. Näin säästetään ruumaan menevän ja matkustamon matkalaukun painorajoituksissa!

Olen tosin kerran tuonut matkalaukuissani kahdeksan hengen astiasarjan, että sillon ei kyllä ihan painorajoissa menty matkustamomatkatavaran kanssa - onneksi eivät punninneet!

Eipä nyt tule muita mieleen muuta kuin ota aina särkylääkettä mukaan! Mulle tulee helposti päänsärky, jos ei ole nukkunut tarpeeksi ja matkustaessa ei koskaan ole. Nytkin lähden aamun ensimmäisellä lennolla ja saavun Helsinkiin seuraavana päivänä paikallista aikaa iltapäivän puolella. Matkustan siis 26 tuntia putkeen ja yleensä en oikein saa lentokoneessa nukuttua. Kentällä saatan yrittää, mutta ei sekään toimi niin kauhean hyvin kun on aina pelko, että nyt se kone minut jättää! Ja sitten on vielä se loppupäivä ennen kuin pääsee nukkumaan... O-ou!


Perillä ei tekisi mitään muuta mieli kuin hypätä petiin niin kuin Chili tässä. Krooh!

Omia vinkkejä saa lisätä kommentteihin!

P.S. Lentokentillä näkyy aina niin viimeisen päälle laitettuja tallaajia, että itsestä tuntuu aina nuhjaiselta. Tätä voi tietysti aina yrittää välttää valitsemalla tyylikkäät vaatteet matkalle. Tosin parikymmentä tuntia matkustaneena ei enää kovin raikas ja hehkeä olo ole ei sitten millään! Tuntuuko sinustakin aina tältä?

11 kommenttia:

 1. Amen tolle viimeiselle kohdalle! Mäkin aina kahdehdin niitä viimesen päälle laitettuja ihmisiä lentokentällä..Mutta minkäs teet, kun kauas matkustat.

  Mutta jestas, onpas sulla pitkä odotus Torontossa! Kannattaa tsekata siellä Lushin kauppa, en muista enää missä terminaalissa se oli, mutta siellä saa kyllä aikaa (ja rahaa) kulumaan :)

  Hyvää matkaa!

  VastaaPoista
 2. Mä matkustin kerran 36h väliä Ottawa-Bergen. Mun alkuperäinen matkasuunnitelmani kariutui kun kuuluisa tuhkapilvi sulki Euroopan ilmatilan. Ottawasta on tunnetusti surkeat lentoyhteydet ylipäätään minnekään, ja mihinkään Ottawasta lähtevään koneeseen ei saanut enää paikkoja sitten kun ilmatilat rupesivat taas aukeemaan.

  Aloitin siis reissuni köröttelemällä Torontoon bussilla. Siinä vaiheessa kun astuin Pearsonilla terminaalin ovista sisään olin jo ollut matkalla 7 tuntia. Torontosta lennähdin Lontoon ja Helsingin kautta Osloon, jossa vielä jouduin odottelemaan pari tuntia Bergenin-lentoani. Joka lentokentällä oli pilvin pimein matkustajia, koska normaali lentoliikenne oli vasta juuri alkanut...

  Olin tietenkin yksin liikenteessä ja viulu oli mukana, eli lentokentällä ei juuri nukuttu. Sitä paitsi vaihtoajat olivat lyhyet: Hki-Vantaalla kävelin suoraan sisään Oslon koneeseen. Olin aika uupunut päästessäni perille.... Onneksi Norjassa oli vastaanottokomitea valmiina =)

  VastaaPoista
 3. Hyvää matkaa vaikkaikin tätä kirjoittaessa taidat olla ja up in the air! Mä valitsen kans aina jatkolennon, jossa runsaasti vaihtoaikaa, varsinkin talvella voi olla lumimyrksyjä sun muuta ja kone viivästyä. Viimeksi lensin Lufthansalla Frankfurtin ja Munchenin kautta Torontoo, ja kotimatka Toronto-Munchen lensin Air Canadalla, jonka koneeseen ja palveluun olin mega tyytyväinen. (kanukki itse ei pidä Air Canadasta, kun sillä on yksi huono kokemus heistä) Suosin muutenkin Lufthansaa, istuimet ovat tilavat ja palvelu pelaa! Hyvä idea noi balleriinat! Taidanpa varastaa sulta sen. Mulla on aina pieni matkustamoon menevä laukku pyörillä mukana, sinne pakkaan kans aina varavaatteita jos matkatavarat sattuisi seikkailemaan. Ja matkustan legginseissä kun ne on niin mukavat. Mä korjaan aina meikit ennenkuin laskeudun ja laitan seerumia naamaan lennon ajaksi, näin iho näyttää ehkä vähän freesimmältä..ja juon paljon vettä (käytäväpaikka on ihan ehdoton, kun hypin pissillä usein).

  Mulla taitaa vieläkin olla jetlag Joulukuisen reissun ja kanukin Tammikuisen vierailun jlk ja tuskin se ehtii korjaantua kunnes kanukki taas tulee käymään Helmikuussa.

  VastaaPoista
 4. Täytyy myös yhtyä tuohon että pitkän lennon jälijltä olo on todella nuhjuinen ja räjähtänyt! Tuossa ennen joulua matkustettiin 24h Helsinki-Tukholma-Manchester-Bridgetown ja voi pojat mikä rähjäfiilis oli kun Barbadokselle laskeuduttiin. Kyllähän ne jotkut brittimammat (varmaan ykkösluokan makuupaikoilta heränneinä) olivat viimeisen päälle laitettuina mutta tuossa vaiheessa teki itsellä lähinnä mieli kaatua sänkyyn odottamaan aamua..

  Hyvää matkaa!! :)

  VastaaPoista
 5. Ihan pakko kommentoida niitä paria kanadanmatkaani tässä nyt.
  Aina on atlantin ylityksellä ollut hyvää ruokaa. Ilmaisen (tai siis lipun hintaan sisältyvän) alkoholitarjoilun olen kans käyttänyt hyväksi... Paluumatkalla varsinkin pienen ahdistuksen lievittämiseen (joka tosin aina kostautui hirveänä laskuhumalana lisättynä yli vuorokauden valvomiseen kun saavuin Eurooppaan, Münchenin lentokentälle)

  Molemmilla kerroilla paluumatka oli Montreal-München/Munich. Aina ku alettiin olla jo Irlannin päällä, niin jostain kumman syystä mulle tuli sellainen painostava olo (liekö yllämainitsemaani laskuhumalaa ja väsymystä) Siihen kun lisätään Lufthansan tarjoama ällömakea aamiainen (muffinssi, mysli/marjapatukka ja tölkkihedelmiä) niin ei ole kaukana oksennus.

  Ekalla kerralla oli Frankfurt-Montreal välillä lentoyhtiönä Air Canada. Ei mitään moittimista.
  Tokalla kerralla kun menin työssäoppimisjaksolle, ja työluvan ja muiden papereiden kans meni niin myöhään niin en saanut tuota samaa lentoa varattua... Sain tosin toisen reittivaihtoehdon Wien-Toronto. Olihan tuskaa. Austrian Airlines. Jokaisella matkustajalla oli oma näyttö, mutta se ei ollutkaan kosketusnäyttö. :D Käsinojassa oli luukun alla sellainen johdollinen kapula/kaukosäädin. Sain siinä sitten neuvoa vieruskavereita. Istuin ihan siinä rungon keskiosassa, aivan keskellä. Sen tietokoneen käyttöjärjestelmä oli varmasti windows 95. Niin antiikkinen oli se kone.

  VastaaPoista
 6. Lukaisinpas sitten iltani ratoksi koko sun blogin läpi :D Itsekkin kun on rakkauden löytänyt sieltä Atlantin toiselta puolen, niin hauska lueskella kaikenmaailman käytännön juttuja, liittyen muuttamiseen yms.:) jään ehdottomasti seuraamaan!

  -lissu

  VastaaPoista
 7. Kuten lissu, mäkin löysin itseni blogistasi pari päivää sitten ja flunssaa on selätettyä blogiasi lueskellen. ;) itsekin olen aina ihmetellyt noita erittäin freesejä lentomatkustajia, siis miten joku voi olla tosi kaunis ja hehkeä lennon jälkeen?! itsestä tuntuu että olen aina ihan hikinen ja nuhjuinen (vaikka olisi palellut koko lennon), eikä raikkaudesta tietoakaan. mitkään meikit ei tunnu auttavan, joten olen luopunut edes yrityksistä..

  ihana blogi. jäin koukkuun. :)

  -riikka

  VastaaPoista
 8. Kääk täällä on miljoona kommenttia!

  Reissussa ollaan ja pari juttuaihetta mielessä. Pitää kirjoitella taas pian kun ehtii ja vastailla näihin teidän kommentteihin myös ajan kanssa! Tervetuloa vaan uusille lukijoille!

  VastaaPoista
 9. Annika: Tulomatkalla chillailin vain kolmosterminaalissa, mikä ei ilmeisimmin ollut se terminaali, mistä löytyy Lush. Otin torkut ja kiertelin muuten vain ja sain ajan kulumaan. Siellähän on se ilmainen nettikin niin aika ei käynyt pitkäksi.. yllättävää, mutta näinkin voi joskus käydä.

  Lotta: Ei kyllä kuulosta kovin houkuttelevalta tuo sinun 36h matkasi... Olen myös itse kerran saapunut Kanadaan (varmaan joskus iltapäivällä) ja hypännyt myöhään samana iltana Thunder Bayhin menevään bussiin. Bussimatka oli jotain vuorokauden luokkaa. Meni aika nopeasti kun olin niin jet lageissa että nukuin vain. :D Joskus viereen istahti joku, mutta minä vaan nukuin ja nukuin. :D Toistaa kertaa ei kyllä houkuttaisi tällainen samanlainen bussimatka heti pitkien lentojen jälkeen.

  Riitta: Mullakin noi jet lagit joskus tuntuu kestävän ja kestävän... Olen kyllä muutenkin illan virkku, että Suomeen tullessa jet lag + iltakukkuja = ei hyvä! Olen lentänyt vain Air Canadalla ja British Airwaysilla tuota pitkää matkaa. Joskus ajattelin kokeilla Icelandairilla Reykjavikin kautta!

  VastaaPoista
 10. Kohti Kanadaa: Meinasin kerran päästä ykkösluokkaan! Mutta yhyy, en päässyt vaan valitettavasti löysivät minulle paikan turistiluokasta. Olin kyllä surullinen. En ymmärrä miten kellään on varaa matkustaa ykkösluokassa! Ne on varmaan sitten oikeasti niitä tosi rikkaita.

  Yuukkis: Nyt kun lensin Suomeen söin jotain kasvispastaa ja se oli kyllä yllättävänkin hyvää! Ja samoin mulla oli oma näyttö, mutta jota komennettiin käsinojasta. Se ei ole yhtä kiva kun siellä pyöri vaan jotain ohjelmia eri kanavilla eikä pystynyt itse valitsemaan. Pidän täällä peukkuja huomista paluumatkaani varten, että saisin huippuhyvät lentokoneviihdykkeet!

  Lissu: Moi vaan ja tervetuloa! Tulitkin sopivasti juuri silloin, kun minä seikkailen Suomessa ja kirjoittelu on tosiaan jäänyt vähemmälle. Huomenna lennän taas kotiin Kanadaan niin eiköhän sitä ehdi sitten taas kirjoitella.

  Riikka: Suomeen tullessa en ollut laittanut ollenkaan meikkiä ja nuhjuolot olivat siis samat kuin yleensä. Mietin tässä juuri, että jaksaisinko kuitenkin huomenna panostaa edes vähän... En kyllä ymmärrä miten jotkut kipittää siellä kentillä aina korkokengät jalassa! Ja tervetuloa sinulle myös :)

  VastaaPoista
 11. Mä olen lentänyt useamman kerran Toronto-Helsinki-väliä Icelandairin kyydissä. Suht. edullinen hinta heijastuu ikävä kyllä palvelun laatuun jossakin määrin. Useamman kerran on esim. käynyt niin, ettei tarjoiluvaunussa enää ole juuri mitään ostettavaa kun se tulee kohdalle. Ilman rahaa ei tietenkään saa mitään muuta kuin kahvit (ellei satu olemaan turbulenssia, koska kuulemma turbulenssin aikana ei saa tarjoilla kahvia) tai virvoitusjuoman, mutta vaikka olisi valmis maksamaan sapuskasta ei murkinaa välttämättä löydy koska niitä näköjään varataan aika hintsusti. Kerran istuin nälissäni Toronton-koneessa ja lentoemännällä ei ollut muuta syötävää enää kärryssä kuin suklaapatukoita ja törkeen näköinen säilykehedelmistä tehty "hedelmäsalaatti". Ei sit syöty.

  Kantapään kautta olen myös oppinut, että Icelandairin lennoille kannattaa suorittaa lähtöselvitys erittäin hyvissä ajoin koska ne myyvät lippuja surutta moninkertaisen määrän verrattuna siihen kuinka paljon koneeseen oikeesti mahtuu tyyppejä. Olin kerran lähdössä Helsingistä ja mielestäni hyvissä ajoin kentällä (Helsingissä jonotus on yleensä suhteellisen kivutonta), eli vähtinään 2h ennen koneen lähtöä, ja onneksi olin niinkin ajoissa koska meinasi mennä Jenkki-purkka väärään kurkkuun kun lähtöselvitys-täti sanoi antavansa mulle koneen viimeisen paikan. Ja tälle lennolle olin ostanut lipun varmaan neljä kuukautta ennen lähtöpäivää, eli ei tod. ollut mikään äkkilähtö.

  Näistä kommenteista huolimatta jatkan varmasti Icelandairilla matkustamista tietyin varauksin myös tulevaisuudessa, koska aikataulut ovat aina olleet luotettavat ja hinnat voivat tosiaan olla vallan inhimilliset jos vähän pystyy valitsemaan minä päivänä matkustaa.

  VastaaPoista