keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kortista osoite



Kanadalaisen (tai ainakin ontariolaisen) ajokortissa on näkyvillä henkilön osoite. Aina kun osoite muuttuu, tästä pitää siis ilmoittaa liikenneministeriöön, ja he lähettävät sinulle uuden kortin.

Minusta tämä tuntuu niin kummalliselta, kun Suomessahan ei voi henkilöllä olla kuin yksi ajokortti (eikös ne poliisiasemalla ota pois sen vanhentuneen?). Allulla pyörii jaloissa ainakin viisi eri ajokorttia, sillä mehän muutettiin jo pelkästään viime vuonna kolme kertaa... Minultakin ajokortteja löytyy kaksi, ensimmäinen harjoitteluajokortti ja nyt tämä nykyinen. Miten helppoa täällä olisikaan antaa jollekulle samannäköiselle kaverille vanhentunut ajokortti alkoholin ostoa/ baariin menoa varten!

Tätä korttia sitten vilautetaan aina kun tarvitsee todistaa osoitteensa eri palveluja ja virastoja varten. Minulle on selvinnyt nyt pikkuhiljaa, että Kanadassa ei ole olemassa samanlaista väestörekisteriä kuin Suomessa. Meillähän aina muuttaessa ilmoitetaan osoite maistraattiin (joka ilmoittaa eteenpäin eri tahoille) sekä postiin. Täällä minä ilmoitan osoitteen eri ministeriöille (eri palveluita varten) sekä maahanmuuttoviranomaisille. Allu ilmoittaa vain ministeriöille.

Periaatteessa siis valtio tietää kyllä missä asut milloinkin, kun he pääsevät katsomaan eri ministeriöiden tietoja. Olisipa kuitenkin niiiiin paljon helpompaa, jos osoitteen voisi ilmoittaa yhteen paikkaan ja sillä olisi homma selvä! Lisäksi niin moni asia vaikeutuu, kun pitää aina olla todistelemassa osoitettaan! Eri ministeriöthän eivät luonnollisesti voi kommunikoida toistensa kanssa...

Kanadassa suoritetaan väestönlaskenta viiden vuoden välein, viimeksi viime vuonna. Tähän on jokaisen asukkaan lain mukaan vastattava. Väestönlaskennassa kerrotaan osoitteet, iät, äidinkielet, yms, joiden perusteella voidaan tehdä tilastoja ja tiedetään kuinka monta henkilöä asuu milläkin alueella. Tässä kohtaa voisin paljastaa, että jäi muuten Marialta ja Allulta tämä täyttämättä, sillä meille ei koskaan tullut sitä lappua (ja netissä tehtävään ilmoitukseen tarvitsi kaavakkeen tunnistekoodin). Allu soitti niille ja pyysi lähettämään, eikä sitä tullut edelleenkään. Ja kohta olikin jo census ohi (Allu metsäpaloilla ja minä vähän hoomoilasena, että siis väestönlaskenta mikä?). Kuinkahan monelle käy sama juttu? Silloinen kämppis ei ollut tuntunut väestönlaskennasta koskaan kuullutkaan ja kyseessä oli kuitenkin 29 vuotias henkilö. Onko tämä oikeasti luotettavin tapa pitää lukua kansalaisista?

Näin Suomessa kun on vaalit meneillään niin kerronpa kuinka kätsyä on Kanadassa äänestää. Ensimmäisenä äänioikeutetun pitää rekisteröityä äänestäjäksi, koska vasta tässä vaiheessa aletaan miettimään, että millä alueella tämän henkilön pitää äänestää. Veroilmoitusta tehdessä voi ruksata kohdan, jossa hyväksytään tietojen luovutus vaaliviranomaisille. He sitten lähettävät vaalien lähestyessä lomakkeen, jolla voi rekisteröityä äänestäjäksi. Jos tämä unohtui niin äänestää voi kun menee äänestyspaikalle ja todistaa henkilöllisyytensä ja osoitteensa. Ajokortti esille, mutta mitä jos onkin juuri muuttanut? Nyt tarttis saada jostain virallinen kirje.

Sitten voisimme siirtyä sinne postiin, eli Canada Postiin.... Ei se postikaan tiedä missä sinä asut, miten voisit edes olettaa moista! Osoitteen voi rekisteröidä postiin maksua vastaan muistaakseni vuodeksi. Muuttaessa tuumasimme, että kun ei sillä saa edes minkäänlaista edelleenlähetyspalvelua, kannattaako tuosta sitten maksaa lähes sata dollaria...

Ettekö voisi perustaa kunnollista väestörekisteriä hei Kanada, se ei varmasti edes maksaisi kovin paljoa, ehkä vain jotain tsiljoona! Terveisin Maria. (Tosin mistä vetoa, että jos tällaista alettaisiin värkkäämään niin kanadalaiset protestoisivat, sillä "mitä varten niillä on mun tietoja??", "isoveli valvoo", jne!)

Kuva: weheartit

10 kommenttia:

  1. Mainitsin tästä muuten Kanadalaiselle poikaystävälleni ja hän vastasi hymyillen taas samalla tavalla (niin kuin monet kerran aiemmin):
    "mutta otatko huomioon kuinka paljon väkeä Kanadassa on Suomeen verrattuna"..jne

    Muistan kun eräs tuttavani kertoi ulkomailla ikävöivänsä Kelaa. :-) Uskon kyllä että tietyt asiat Suomessa on tosiaan hoidettu järjestelmällisemmin! :-)

    VastaaPoista
  2. Sanos muuta... Kun tällaista ei ole alunperin perustettu niin nyt sen perustaminen maksaisi maltaita. Toisekseen tuskinpa kanadalaiset osaavat kaivata muunlaista systeemiä edes, kun tähän ollaan totuttu.

    VastaaPoista
  3. Postes Canada soitti minulle juuri eilen ja sanoi, että meillä on täällä paketti Maria B:lle (hassusti lausuttuna), ja että siinä on vain osoite ilman asunnon numeroa! Kerroin että kyllä, asuntoni numero on 7. -Ai no kiva, voimmekin sitten lähettää uudelleen paketin tulemaan huomenna. -Ööh.. OK. Suomessa tuo tieto varmasti kyllä löytyisi jostain postin omasta järjestelmästä, jos kerran tarkka talon numero on tiedossa. Ja nokkela postimies nyt sen melkein tietäisikin.

    Mutta nauratti, että postitäti oli kumminkin nähnyt vaivaa ja soittanut Quebecin ainoalle Maria B:lle ja kysynyt asunnon numeroa.. :) Mistä ne nyt tietävät varmasti, olenko oikea Maria? kannattaako luottaa?

    VastaaPoista
  4. Riitalle, että onnea oleskeluluvan hakemiseen. Ette sitten päätyneet tekemään niinkuin me, että haitte oleskelulupaa Kanadan sisällä? Näin minä näin parhaaksi, kun sitä ikääkin oli jo sen verran, eikä mulla ole mitään yliopistotutkintoakaan.. Noin vuosi siinä meni paperien lähettämisestä, kun RP saapui..

    VastaaPoista
  5. Hei Maria,

    olen saanut neuvon, että PR:n saisi nopeammin kun hakee sitä outland, koska hakemus käsitellään tuolloin Lontoossa..
    ja en oikein voi odottaa vuotta, koska poika olisi saatava kouluun je vuosi on pitkä aika olla ilman koulua (ja kavereita), toisaalta oppivelvollisuuden voi tehdä nettikoulussakin (Suomen) jos sattuu niin hassusti, ettei saada PR ennen tulevaa syksyä.

    VastaaPoista
  6. Totta (anteeksi, kommentoin jotenkin vahingossa kaimani Marian blogiin!), huomasin vasta jälkeenpäin, että sulla on se poikakin. Ymmärrän siis! toivottavasti se PR tai ranskaksi RP tosiaan tulee nopeaan!

    VastaaPoista
  7. Riitta: Me kun haettiin Kanadan ulkopuolelta mulle sitä oleskelulupaa kesti vain 3 kk kun tuli paperit! Silloin oli ilmoitettuna, että kestää noin haettuna 6-12 kk eli tuli tosi nopeasti. Olin tehnyt kyllä hakemuksen tosi tarkasti!

    Maria: Mua aina hämää, että "Uusi kommentti tekstissä blaa blaa" ja sitten siinä lukee Maria. Ai kirjotinko mä jotain sinne? Ei kun ai niin se toinen Maria :D

    VastaaPoista
  8. Nyt tää blondi tajusi että teitä Marioita onkin kaksi! :-) Mä olen aloitellut pikkuhiljaa "todisteiden" ja papereiden keräämisen, ettei sit tule yllätyksenä mitään puuttuvaa tietoa, kun on aika lähettää hakemus.
    Onko muuten Maria niin että kun mies sponssaa, niin hän siis hakee sitä sponssausta ensin, ja sit hänen papereiden mukana tulee myös mun paperit (jotka täytän) ja ne sit vastaavasti lähetetään eteenpäin Lontooseen?

    VastaaPoista
  9. Hei Riitta!
    Laitoin sinulle myös sähköpostia. Me tulosteltiin kaikki hakemuspaperit netistä ja ohjeiden mukaisesti lähetimme ne yhdessä sinne missä päätetään sponsoriasiasta (siis Kanadan sisällähän se on). Sieltä kun hyväksyivät niin lähettivät minun hakemuksen eteen päin Lontooseen.

    VastaaPoista