tiistai 10. tammikuuta 2012

Aamupala

Minä en ymmärrä kanadalaista aamupalaa!

Moni ruoka, mikä suomalaiselle on jälkiruoka tai ehkä iltäpäiväteen ohessa tarjottava vierasherkku, katsotaan täällä aamupalaruoaksi.

Kuinka moni suomalainen äiti hyväksyisi lapsellensa seuraavat herkut aamua aloittamaan:



Amerikkalaiset pannukakut. Minulle tulee oikeasti mausta ja koostumuksesta mieleen kakku, ei maistu aamulla tälle tytölle! Kanadalaiset kruunaavat pannukakkunsa tietysti voilla ja siirapilla.



Rusina-kanelileipä. Maistuu minun suuhun pullalta. Viipale paahdetaan ja päälle sipaistaan voita.




French toast.  Ovat kuin köyhät ritarit, mutta reseptiin tulee enemmän kananmunaa sekä kanelia, äläkä laita sitä siirappipulloa vielä pois, tämänkin kanssa tarvitsee (kuin myös voita).


Muffinssit.



Lätyt. Täällä suomalaisvaikutteisessa Pohjois-Ontariossa erikoisherkkua ovat tietysti suomalaiset lätyt. Tässä kuva Thunder Bayn Hoito-ravintolasta, jossa lättynsä saa kananmunilla ja pekonilla. Tämän kaiken päälle voi lorauttaa reilusti siirappia.

Aikamoisia sokeripaukkuja! Mä ainakin olisin ihan sokerihumalassa, jos heti aamutuimaan tällaisia aamupaloja nauttisin. Kerran yökylässä meille tarjoiltiin lättyjä eli Finn pancakes aamupalaksi kun kerta oli ihan suomalainen tullut kylään. Pakko tunnustaa, että ei minun aamunälkäni kadonnut kahdella lätyllä...

Monelle onkin yllätys, kun kerron, että ei meillä lättyjä aamupalaksi popsita.

Saimme ison pullapitkon eräältä suomalaissukuiselta naiselta ja veimme sen mukanamme Ottawaan jouluna. Allun äiti kysyi ensimmäisenä: "ai aamupalapöytään?". Senkin päälle sipasivat voita. Mutta eipä tässä vielä kaikki: näin telkkarissa, kun perheen äiti tarjosi lapsikatraalleen aamupalaksi donitseja. Olen järkyttynyt.

Kuvat ja reseptejä: pannukakutrusina-kanelileipä, french toast, muffinssi, lätyt.

11 kommenttia:

  1. Hei,

    Kiva blogi sulla, ja olenkin ihmetellyt Kanadalaiselle poikaystävälleni tämän outoa aamupalaa: toast with peanut butter and bananas..
    ja tosiaan joo, noi pannarit ei oikein meikäläiseen uppoaisi heti aamulla.

    RK

    VastaaPoista
  2. Siis mitähäh? Jotenkin vielä ymmärrän vielä nuo muut aamupala"herkut", mutta että lättyjä, paistettu kananmuna, pekonia ja päälle vielä siirappia?? Eikai? Täällä Saksassakin entinen vuokraemäntäni tarjosi aluksi aamupalaksi vain leipää, voita ja hilloa. -Juusto ja makkara kuuluivat leivän päälle vain iltaisin. :) Sain onneksi neuvoteltua aamupalapöytään mysliä ja jogurttia...

    VastaaPoista
  3. Hih täältähän löytyi kiva blogi, itsellä muutto edessä Kanadaan toivottavasti ensi syksynä! BC täältä tullaan!! :)

    http://kohtikanadaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  4. RK: Allu syö myös paahtoleipää maapähkinävoilla ja hillolla. Aika usein maistuu lounaaksi tai ihan muuten vaan jälkiruuaksi tai makeannälkään... Ja tervetuloa vaan uudestaankin!

    Piia: Sekä aamupalamakkaraa ja pekonia myydään kaupassa siirapinmakuisena (eli vieno sivumaku)... Siirappi on lätyille tarkoitettu mutta leviää tietysti muihin lautasella oleviin herkkuihin.
    Täälläkin juusto ja makkara kuuluu lounas-kategoriaan.

    m: Tervetuloa tänne vaan, tosin enpä ole itse edes koskaan käynyt BC:ssä... Liityin blogiisi lukijaksi!

    VastaaPoista
  5. Lettuja olen täällä taipunut tekemään pari kertaa aamupalaksi, ihan vain hemmotellakseni poikia.. Ei se vajaan kolmen vuoden sisään ole liikaa ;) Mutta kyllä minäkin sitä ihmettelin aluksi, ettäkö letut ovat aamupalaruokaa.

    Muutoin meillä syödään ehkä sentään terveellisemmin. Tosin joo, hillo paahtoleivän päällä on kyllä useammin täkäläistä kuin juusto ja kurkkuviipaleet..

    Toinen tuttu on tuo banaani-maapähkinäpaahtoleipä, sitä ei pysty ymmärtämään. Täällä muutenkin lapset ovat kasvaneet maapähkinävoihissa, se taitaa olla heillä geeneissä..! Koita sitten opettaa kunnon tavoille, kun eivät ole omia lapsia ;)

    VastaaPoista
  6. Tunnustan, mä olen jo ihan korruptoitunut, ei mitään toivoa jäljellä. Nimittäin pannukakut vaahterasiirapilla on just hyvä tuhti aamupala ja viimeksi tänä aamuna mietiskelin, josko tekisin muffinsseja aamupalaksi... Vegaaniversion french toastistakin olen joskus tehnyt.

    Mutta, lätyt ei oo aamupalaa, sen myönnän! Ne on sellanen iltapalan tyylinen välipala :)

    Ja paahtoleipää maapähkinävoilla menee aamulla, päivällä ja illalla, siis ei sentään samana päivänä, mutta mihin aikaan päivästä vain. Hilloon tai banaaneihin en oo sitä yhdistänyt, mutta viime aikoina olen tehnyt ihan liikaa maapähkinävoikeksejä..

    Niin ja pitänee vielä mainita se hämmentynyt "en ymmärrä miten se voisi toimia"- katse, kun ehdotin poikaystävälleni pannukakkuja mustikkahillolla tms, vaahterasiirapin sijaan :D

    VastaaPoista
  7. Hyhhyh kauheeta sokeripitosta...missä on vanha kunnon kaurapuuro?! :P

    ...ei mut kyl itelle varmasti muutamana aamuna maistuis varsinki ne pannukakut siirapilla (sain maistaa amerikan reissulla ny syksyllä ja oli hy-vääää), mut ei kyl pystyis sen pidempään niitä oikeena (aamiais)ruokana pitämään - kuten ei noita muitaka... miten siel ei oo enempää pulskia lapsia (tai ehkä niitä on)? ;) ...ja eihän noissa oo ees kuitua, miten ne pysyy kylläsinä siel? :o

    VastaaPoista
  8. Maria: Minäkin olen kyllä tehnyt Allulle niin lättyjä kuin vohveleita aamupalaksi. Itse sitä kuitenkin tekee mieli jotain suolaista... Veikkaan, että jos lapsia tässä aletaan tekemään niin asuinpaikasta huolimatta oppisivat maapähkinävoille kun isällähän se olisi verissä!

    Annika: Heh! Siinäpä onkin kanadalaisilla ihmettelemistä. Ai että ei yhtään vaahterasiirappia lättyjen päälle vaan vain hilloa?? Olen kyllä siinä mielessä outo, että en tykkää äkkimakeasta ja muutenkin pystyn syömään makeaa vain tietyn määrän (tähän ei tosin lasketa karkkia...). Mulle tulee äklötys tosi nopeasti! Lisäksi jos mulla on nälkä niin mulle ei uppoa mikään makea vaan siitä tulee oikeastaan vaan enemmän nälkä.

    Saila: Kyllä niitä pulskia lapsia on varmasti enemmän täällä. Suoraan sanottuna en ole koskaan nähnyt niin pulleita aikuisia Suomessa kuin mitä täällä tulee vastaan harva se päivä! Jostain ne pulleat aikuiset tulevat, veikkaisin että suurimmaksi osaksi pulleista lapsista!

    VastaaPoista
  9. Haha, I hear you! Kammottavia vaihtoehtoja joka ikinen, edes 11 vuoden jalkeen en ole sopeutunut moiseen. Kerran tarjosin appivanhemmille korvapuusteja kahvin kanssa. Anoppi pyysi voita "koska olen tottunt syomaan leipani voin kanssa". En sitten vaivautunut leipomaan toista kertaa heita varten, ostan suosiolla donitseja. No, yhta kummalta heista varmaan tuntuu suomalaisen hotellin silliaamiainen ja kraavilohet, luulisin ;-D

    VastaaPoista
  10. Pakko kommentoida tähän nyt, koska meillä oli tällä Irlannissa Pancake day (suomessahan on ihana laskiaistiistai..tänä vuonna pullat menee laskiaisen jälkeiseen aikaan, kun pitää odotella kaverit takasin Suomen reissulta). Niinpä meilläkin oli töissä sitten pancake day! Mutta voi v.. letut tarjolla amulla! En taho syyä aamulla lettuja oli se päivä mikä tahansa..oisin halunnu sitten päiväkahvin kanssa pari lettua, mutta eihän niitä siihen aikaan enää tarjota, kun Suomalaisen päiväkahviaika on. Nää vetää siihen aikaan lounasta vasta. Omituiset. :)

    Kaisa, Dublin

    VastaaPoista
  11. Marianne: No joo! Jotenkin musta on hassua, että pulla mielletään leiväksi. Voihan tietysti Suomessakin sanoa, että "kahvileipä", mutta se on kyllä ihan eri asia kuin leipä... Kummallisia nämä kanadalaiset!

    Kaisa: Kummallisia myös irlantilaiset... Jeps tää on just mun ongelma. Se oli kyllä kamalaa, kun olin siellä yökylässä, jossa tarjoiltiin lättyjä aamupalaksi. Miten siinä tilanteessa sitten tekee muuta kuin syö lätyt vaikka ei yhtään tekis mieli. Isäntäväki kuitenkin ihan minua varten tekivät niitä. Kaikille on aina niin yllätys kun kerron, että ei Suomessa todellakaan tehdä lättyjä aamupalalle!

    VastaaPoista