tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kanadalaisen loma

Minä (palkattomalla) lomalla.

Nyt muistui mieleen yksi niistä juttuaiheista! Kiitos Annika! Lue hänen juttu Kanadan työsuhde-eduista.

Loma!

Olen ollut ihan järkyttynyt kanadalaisten lomien pituudesta. Tai siis lyhyydestä! Lakimääräinen vuosiloma vakituisella työntekijällä on kokonaiset 10 päivää eli kaksi viikkoa! Pidempään olleet saattavat saada kolme viikkoa. (Miten minusta tuntuu, että olen jo kirjoittanut aiheesta kertaalleen, lienenkö höyrynnyt sitten muualla!) KÄÄK! Googlettelujeni perusteella suomalainen saa viisi viikkoa lomaa. Muistelisin vielä jossain mainittavan, että lomasta vähintään kolme viikkoa on pidettävä kesäkuukausien aikana peräjälkeen, mutta en keksi mistä tämän idean olen ottanut. Joka tapauksessa suomalainen on tottunut pitkiin kesäiltoihin, jätskikojuihin ja uimarantareissuihin lomatunnelmissa.

Suu loksahti auki kun Allun työkaveri (vakituinen työsuhde ministeriössä) kertoi tuosta kahden viikon lomastaan. Hän kertoi ottavansa viikon kesällä ja viikon talvella. Ainakin tänä talvena hän piipahti aviomiehensä kanssa lomalla ulkomailla. Lomailu tuolla tavalla on tietysti hauskaa, mutta itseä kuitenkin haluttaisi olla lomalla myös ihan vain kotona - köllötellä, lukea kirjoja, katsoa telkkaria ja touhuta kotihommia. Nytkin kun tulimme Torontosta ja jouduin menemään suoraan reissusta töihin tuntui, että en olisi neljän päivän lomalla ollutkaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin kuitenkin tullut kotiin jo päivää ennen, eli olisin saanut vähän rentoutua illan ja seuraavan aamun ennen iltapäivällä alkavaa työvuoroa. Jos loma on pituudeltaan viikon, ei siinä kauheasti voi sekä lomailla kotona että lentää ulkomaille humputtelemaan.

Milloin kanadalaisraukka rentoutuu? Minua huolestuttaa. Eihän viikon tai kahden lomalla ehdi päästä edes lomafiilikseen ja työasioista eroon. Minä laskisin ainakin jokaikisen päivän. Kaksi päivää lomaa takana, vielä 12 jäljellä, onhan tuota vielä. Viisi päivää takana, yhdeksän jäljellä, voi ei, en ole saanut vielä mitään aikaiseksi. Kahdeksan päivää takana, o-ou, puoliväli jo ylitetty, kohta takaisin töihin. Ja niin edelleen! Onneksi tein opeopinnot niin ehkä vielä joskus nautiskelen pitkistä lomista, maasta huolimatta. Haaveillahan saa!

Tosin tämän listauksen mukaan amerikkalainen saa pyöreät nolla päivää vuosilomaa, että ehkä täällä asiat ovat kuitenkin vähän paremmin. Käytännössä varmaan reilu työnantaja saattaa antaa lomaa Amerikassakin (kuten voi antaa äitiyslomaakin vaikkei sitä laissa ole määrätty). Moni minimipalkalla elävä jää silti varmasti ilman palkallista lomaa!

Hei Kanada ja USA! Nyt heti kaikille kunnon lomat! Eiks niin!

Kyllä joskus on vaan kivaa olla suomalainen!

5 kommenttia:

 1. Olis vielä kivempaa olla suomalainen ja saada suomalaisten lomat :D Oikeassa olet tuosta loman 'hyödyttömyydestä'; jos lähtee vaikka ulkomaille lomalle, niin sitähän joutuu lähteen heti viimesenä päivänä töiden jälkeen ja todennäköisesti paluu on sitten aamuyöllä ennen kuin pitää palata töihin.. Eikä tosiaan ehdi kotona rentoutua ja hengailla. Mä meinaan lentää Suomeen siskoni loman ajaksi kokemaan kunnon suomalaisen kesälomameiningin :D Tosin mulle tämä lienee ihan palkaton loma, mutta pomo oli ainakin ihan myöntyväinen siihen..:)

  VastaaPoista
 2. Mahotonta meininkiä!Sanoo Toini!

  VastaaPoista
 3. Joo tästä miekin järkytyin kun harjoittelussa kysyin työpaikkaohjaajaltani että mitenkäs osa-aikatyöläistten vapaat? No eihän niitä ole. Ei ollenkaan. Vain täysipäiväistä työtä tekevät saa sen viikon-parin loman. Äitiyslomakin taisi olla ihan pikkuruinen vain. Niin, ja meiän firmassa (johon tod. näk. pääsen takas töihin, tälläkertaa palkallisesti) oletetaan, että sä sairastat vuodessa sen max. 7 päivää etkä yhtään enempää.
  Mutta sellainen lohtu kuulemma on, että palkatonta vapaata saa aina pyytää. Kai sen loman kylkeenkin voi halutessaan saada. :D

  VastaaPoista
 4. Annika: Voishan sitä aina kysäistä, että saiskos viiden viikon loman kun siihen olen Suomessa tottunut. :D Palkatonta lomaa on ollut mullakin, en ole edes varma saanko lomaa. Olen töissä 5 pv viikossa, mutta tunteja kertyy näistä kuitenkin vain 25-30/viikko.

  Toini: On ihan mahotonta! Luulis että sivistyneessä maassa kuin Kanada olisi kesälomat vähän paremmat!

  Yuukkis: Allun työpaikalla saa 2 sairaspäivää kuukaudessa. Ihan kummallista touhua nuokin!

  VastaaPoista
 5. Mä en ole pitänyt palkallista lomaa neljään vuoteen, kun olen ollut keikkaluonteisessa työssä ja tehnyt sijaisuuksia Suomessa..joten en hirveästi ole päässyt nauttimaan Suomen palkallisista pitkistä lomista. Nytkin on hieman stressaavaan kun olin 3 viikkoa palkattomalla lomalla Torontossa ja palkkakuitti jäi hieman vajavaiseksi.

  En siis kauheasti stressaa tulevista lomista Kanadassa, kunhan vaan saisin koulutusta vastaavaa työtä Kanadassa!

  Mies kertoi, ettei ollut pitänyt lomaa moneen vuoteen ja tehnyt siis 6 päivän työviikkoja (>9-10h/pvä)yksityisenä ammatinharjoittana. No minut tavatassaan, on pitänyt palkattomia lomia aika paljonkin viime aikoina, mutta lompakossahan se tuntuu. Olin hieman järkyttynyt kun kertoi, tosiaan ettei viime kesänäkään pitänyt kuin yhden lomapäivän (taisi olla Kanada day). Mutta kanukki ei valita, pitää sitä ihan normaalina.

  Mua helpottaa ajatus että sairaanhoitajat tekevät usein 12h päiviä, eli 3 pv x 12h ja sit on 4 pv vapaata..sopisi ainakin mulle! Mutta en minäkään ole sairaslomaa pitäny kuin ehkä 3 neljässä vuodessa kun se tuntuu heti palkkapussissa.

  VastaaPoista