lauantai 3. joulukuuta 2011

Suut makiaksi kanadalaiseen malliin!

Kanadalaisia herkkuja, osa 1

Huom. Olen saanut vaikutuksia Allun kanadanranskalaisilta juurilta, joten nämä ruoatkin ovat myös ostin siltä suunnalta. 


Poutine (lausutaan putin, joskus jopa melkein putsin jos henkilö on ranskankielinen)

Otetaan kasa ranskalaisia. Lisätään päälle cheese curdseja (sellaisia jänniä juustopalasia, jotka vinkuvat kuin leipäjuusto syödessä). Monissa paikoissa laitetaan ihan vain juustoraastetta. Kruunataan komeus ruskealla kastikkeella. Monen baarinjälkeisherkku. Syödään myös päivänvalossa.

Ranskalaisten päälle täällä laitetaan muutenkin yleisesti ruskeaa kastiketta. Ravintolassakin minä aina kysyn jonkun tilatessa ranskalaisia, että haluatko gravy on your fries. (Toinen kummallinen juttu: ranskalaisten päälle pirskotellaan myös etikkaa.)Butter tart

Leivonnainen, jossa keskellä fariinisokerista ja voista sekä rusinoista/ pecanpähkinöistä tehty täyte. Ihan herkullisia, vaikka omaan makuuni rusinat ovat kummallisia täytteessä (täällä on myös rusinapiirakkaa?!). Allu tykkää rusinoista, minä pähkinöistä. Ostamme yleensä rusinaversioita, koska ne ovat yleisempiä, ja Allun mieleen nuo ovat muutenkin enemmän kuin minun.Tortière

Kanadan lihapiirakka. Makuuni ehkä turhankin lihaisa, mutta Allun ja veljiensä lemppariherkkuja.Pet de Soeur

Nämä leikkisästi nimetyt nunnan pierut ovat herkullisia, jämäpiirakkataikinasta tehtyjä kanelikiekkoja. Allun mummi tehtaili näitä aina pakasteeseen ja ihmetteli, mihin herkut aina katosivat. Kyseessähän oli Allun serkut, tädit sekä sedät, jotka kilpaa napsivat mummin pakasteesta jäisiä kiekkoja parempiin suihin. Lopulta porukka jäi kiinni, kun eräs serkku erehtyi sanomaan mummille hänen tarjotessa herkkuja, että "ei kiitos, tykkään niistä jäisinä". Mummi ei tästä onneksi vihastunut, vaan nunnien pieruja saa mummin pakasteesta edelleenkin herkkuhimon iskiessä.


Kuvat ja reseptit: poutine, butter tart, tortière, pet de soeur

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti