tiistai 4. lokakuuta 2011

Rahani pitäjät

Pankkimaailmassa Kanadassa ollaan valovuosia Euroopasta jäljessä. Käytössä on edelleen shekit eikä kukaan tiedä kenenkään tilinumeroa, senhän voi kätevästi antaa toiselle mitätöimällä shekin piirtämällä siihen poikittaisen viivan ja kirjoittamalla void. Tämän kanssa voi sitten marssia pankkiin. Helppoa kuin heinänteko! No ehkä, jos ei ole tottunut nopsakampaan nettipankkeiluun Suomessa...

Nettipankki minulla kyllä on, en ole tosin varma voinko tehdä sieltä maksuja (ei ole tullut vielä tarpeeseen näes). Edellisellä kerralla kun olin Kanadassa minulla oli eri pankki ja silloin nettipankissa pystyi oikeastaan vain katsomaan tilin saldon. Jos olisi ollut monia tilejä niin olisin voinut niiden välillä siirtää rahaa. Ei ollut.

Muutenkin turvallisuusasiat tuntuvat olevan melko retuperällä. Pankkikortin tunnusluvun saa itse valita ja sitä voi totta kai vaihtaa myöhemmin. Nettipankkiin kirjaudutaan pankki- tai luottokortin numeron avulla sekä itsevalitsemalla koodilla. Avainluvuista ei ole tietoakaan... Kirjautuessa kysyy pankin nettisivu tallennetaanko kortin numero tälle tietokoneelle.

Ei ihmekään että amerikkalainen ystäväni tuumasi Suomessa ollessaan nettipankkiinsa kirjautumisesta "ihan kuin ydinkärkeä olisin laittamassa käyttövalmiiksi". Mahtoi olla tärkeä olo! Eikös ne ole yleensä presidenttien hommaa, ainakin amerikkalaisissa elokuvissa!

Kummallisena pidän myös tilille asetettuja pankkitapahtumien rajoitteita. Minulla on kuukaudessa käytössä 30 tapahtumaa ja kyseessä on kalliimpi pankkitili (sain sen ilmaiseksi ensimmäiseksi vuodeksi kun todistin juuri valmistuneeni). Tapahtumaksi lasketaan kaikki, eli kun höyläät korttia ruokaostoksilla, vaatekaupassa, nostat rahaa tililtä, laitat rahaa tilille, maksat jotakin shekillä tai saat tilisiirtoja, yms. 30 tapahtumaa on siis mielestäni melko vähän, eihän se ole kuin yksi per päivä! Ylimenneistä veloitetaan jotain, mutta en muista paljonko.

Ei täällä onneksi ole kuitenkaan silleen, että voisi kaupassa maksaa shekillä. Amerikan puolella nimittäin oli ohjeet joka kaupassa shekin kirjoittamista varten. Mitenkäs sitten jos tilillä ei ole katetta ja tuntemattomalle asiakkaalle on myyty kassikaupalla tavaraa? Kyllähän siitä shekistä näkee kenen se on mutta silti tuntuu minusta vähän epäilyttävältä.

Loppuun voisin vielä tunnustaa, että minulla ei ole edes shekkejä, koska niiden tilaaminen maksaa enkä katsonut vielä tarpeelliseksi tilata niitä itselleni. Allulla kun kuitenkin on shekkejä niin sellaisen tarpeessa hän voin shekin kirjoittaa.

3 kommenttia:

  1. Kiitän onnittelusta muuten (minkä kirjoitit aikaisemmassa vastaukksessa)

    Tänään täällä (Kanadassa) miehekkeen luona makselin laskuja hänen pöytäkoneellaan (tapiolan vakuutusmaksu ja suomikämpän vuokra) koska tällä läppärilläni en jotenki vain onnistu pääsemään sampopankin sivuille.

    Tuo yks kyllä vähän ihmetteli näitä meidän suomalaisten turvatoimia nettipankin suhteen. Itseasiassa laskuja maksaessa toi yks oli tietokoneellaan, ja käski mun vaan näyttää, että mitä näppäillään mihinki kohtaan (oli kuulemma niin kiireinen, ettei antanut minun istahtaa koneelle) ja taisi olla eka kerta sille, kun tekee tilisiirtoa netin kautta. :D

    VastaaPoista
  2. Joo kyllä nämä euroopassa toimii vaan niin paljon helpommin JA turvallisemmin!

    VastaaPoista
  3. Mulle annettiin 4 shekkiä kun avasin tilin neljä vuotta sitten. Käytin niistä viimeisen viime viikolla, edelliset kolme olen antanut void-merkinnällä varustettuna työnantajille yms. Minulle nauretaan kun kerron, etten oikeastaan osaa käyttää shekkejä. Vastaan siihen yleensä, että niin, meillä Suomessa ei tälläistä kivikautista shekkihässäkkää ole. En nyt sitten tiedä, pitäisikö tilata lisää shekkejä kun ne edelliset 4 tuli käytettyä. Niistäkin joutuu maksamaan, tottakai!

    VastaaPoista