sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Saunan kaipuu

Minun suomalainen maisemani

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu niin selvästi sauna. Sitten kun muuttaa ulkomaille, huomaa, että muilla mailla sitä vaan elellään ihan näennäisen normaalia elämää, mutta ei istuta lauteilla ollenkaan! Minä en ole koskaan ollut mikään kova saunoja, kävin Joensuussa asuessani ehkä kerran-pari kertaa kuukaudessa eikä meillä kotonakaan saunottu joka päivä. Viihdyn parhaiten alimmalla lauteella, jossa saan osakseni pientä viimaa suihkutiloista. Nyt alkaa tuntua siltä, että istuskelu lauteilla voisi olla aika nappiin!

Vaikka asunkin melko saunapainoitteisella Kanadan alueella en ole toistaiseksi saanut kutsua saunaan. Mm. vuokranantajallamme sekä Allun työkaverilla on kotonaan sauna. Johtuneekohan tämä erehdys minun ja Allun alastihan sinne saunaan mennään tietenkin -kampanjasta... Kanadalaiset nimittäin menevät aina saunaan vaatteet päällä.

Tapahtuipa kerran Ruotsissa: suomalainen, kanadalainen, amerikkalainen ja italialainen olivat opiskelija-asuntolan saunassa. Suomalainen ja kanadalainen olivat kietoutuneena pyyhkeisiin yleisen sovun säilyttämiseksi ja amerikkalainen ja italialainen pukeutuneet t-paitoihin ja shortseihin, ihan kuin esim. juoksulenkille. Hiki lensi kuitenkin enemmän kuin juoksulenkillä, koska saunassahan on melko kuuma! Suomalainen ja kanadalainen nautiskelivat saunasiideristä sekä saunakaljasta. Italialaisen ja amerikkalaisen saunajuomaksi oli valikoitunut mikä muukaan perinteinen saunajuoma kuin punaviini! Suomalaisen ja kanadalaisen saunarituaaleihin kuului suihkuttelu suihkutiloissa; italialainen ja amerikkalainen nautiskelivat punaviinistä hikisenä sekä luottivat peseytymisessä oman asunnon suihkuun.

Saunomista on siis erinlaista! Tietysti näin suomalaisena minun mielestä saunomiseen kuuluu a) peseytyminen, b) alastomuus, c) ei ainakaan punaviini. Siksipä ihan mielenkiinnolla odotan ensimmäistä kanadalaista saunakokemusta yksityiskodissa. (Olen ollut parissa saunassa, jotka ovat olleet leirikeskusten saunoja. Saunominen tapahtui bikineissä ja peseytymisen sijaan pulahdimme järveen.)

Kutsuja odotellessa... onhan meillä tuo kylpyamme, että jos sinne pulahtaminen auttaisi pahimpaan saunan kaipuuseen.

(Ei auta.)

5 kommenttia:

 1. Punaviiniä saunassa! Kyllä nyt taitaa olla saunajuomakampanjakin paikallaan...;)

  Skotlannissa huomasin kuntosalilla, että siellä(kään) ei osattu saunoa. Useimmiten porukka oli tosiaan siellä salivaatteet päällä, mutta pari kertaa näin jonkun olevan siellä toppatakki päällä :D Samainen henkilö kyllä treenaskin pitkä toppatakki päällä..Ei voinut oikeesti olla miellyttävää.
  Ja sitten oli vapaamielisen joogailijan tapaus (en muuten ollut minä! mulla oli pyyhe mukana ainakin persauksen alla), joka teki monenmoisia joogaliikkeitä ilkosillaan. Kuntosalin henkilökunta kävi sitten vienosti sanomassa, että voisko hän pistää jotain päälle...:D :D

  Niin ja kaiken huipuksihan tässä saunassa oli ehdottoman kiellettyä heittää mitään kiukaalle! Säännöt sanoivat myös, että lääkäriltä olis hyvä ensin tarkastaa, antaako terveys periksi saunoa. Ja raskaana olevat ja korkean verenpaineen omaavat ei saaneet kanskaan saunoa.

  Meidän pitäis näin suomalaisina varmaan alkaa pitämään 'Näin saunot oikein' -kursseja. Sehän on melkein jo kansalaisen vastuu.

  VastaaPoista
 2. Minuakin pisti vähän hymyilyttämään tuo punaviini.. kaikkea kanssa :)

  Onkohan Thunder Bayssa vielä Kangas Sauna? Siellä sai muistaakseni löylytellä ihan sopuhintaan ja saunat näyttivät siisteiltä. Itse kävin tosin kurkkaamassa tiloja kylmiltään, kun kanadansuomalaisella vuokranantajamummolla sattui olemaan kellarissa oma sauna. Ah, mikä tuuri.

  VastaaPoista
 3. Muistankin, kun olikos se Allu vai Allun vanhemmat, jotka ihmetteli että käynkö saunassa edelleen, vaikka olen raskaana! :D

  Ja lapsetki viedään saunaan heti kun vaan osaavat siellä istua ja läsiä. :D

  Toivottavasti pääset pikapuolin käymään saunassa!

  ~Tanja

  VastaaPoista
 4. Onneksi sentään saksalaiset osaa saunoa! ;) Ei nekään kyllä koviin löylyihin ole tottuneet. Muutama viikko saunoin yhden saksalaisen vaihtaritytön kanssa taloyhtiön saunassa, ja varottelin kyllä,että tämä kyseinen sauna on suomalaiseenkin makuun aika kuuma, kuiva ja tosi kipakat löylyt tulee. Lisäksi kehoitin häntä vilvoittelemaan aina tarvittaessa. Ilmeisesti kuitenkin tyttö ei kehdannu lähteä löylystä ennen minua, joten lopputuloksena oli pyörtymisen partaalla oleva saksalainen... No, harjoitus tekee mestarin! :D

  VastaaPoista
 5. Olen huomannut tarpeen saunakurssille myös vaihtareitten keskuudessa. Kun oltiin Lapissa ulkosaunassa niin tyypit katsoi lauteilta suut ammollaan kun me suomalaiset pestiin itsemme perinteisin keinoin ja itse kipittivät saunan jälkeen suihkuun! Ja yksi tyttö oli saunassa silmälasit päässä, me että onko tuo nyt ihan turvallista lasien kannalta niin hän oli sitä mieltä että kyllä. No rikkihan ne meni kuumuudessa!

  On Kangas Sauna vielä olemassa mutta en ole sinun tavoin siellä käynyt saunomassa, ovelta olen kurkannut miltä saunat näyttää.

  Täällä on käsitys että saunaan ei voi mennä jos on raskaana eikä varmasti lastenkaan. Tietysti onko meillä saunojakansana sitten joku sietokyky että meille ei siitä saunomisesta tule niin komplikaatioita?!

  VastaaPoista