tiistai 16. elokuuta 2011

Terry Fox - eräs kanadalainen sankari


Terry Fox (1958-1981) oli nuori syöpäpotilas, joka päätti juosta Kanadan halki 42 kilometrin päivävauhtia kerätäkseen rahaa syöpätutkimukselle. Terryn toinen jalka oli amputoitu luusyövän vuoksi. Tempaukselle hän antoi nimeksi Marathon of Hope, eli Toivon maratoni.

Terry aloitti matkansa huhtikuun 12. päivä 1980 St. Johnista, Newfoundlandista. Aluksi Terry juoksi melko tuntemattomana, mukanaan ystävänsä, joka seurasi häntä asuntovaunulla. Ilmat olivat huonot, autoilijat kiukkuisia juoksijasta ja Terry ja ystävänsä olivat enää juuri ja juuri puheväleissä saapuessaan Nova Scotiaan. Lopulta Terryn 17-vuotias veli liittyi myös tukijoukkoihin.

Quebec toi porukalle lisää haasteita, kukaan heistä ei nimittäin osannut ranskaa. Montrealissa Terry sai kuitenkin julkisuutta kun eräs hotellipohatta kiinnostui hänen tarinastaan ja näin alkoivat myös lahjoitukset kasvaa. Terryn saavuttua Ontarioon häntä oli vastassa tuhansia asukkaita ja myös Ontarion poliisilta saattue, joka saattoi häntä siitä eteenpäin. Ottawassa Terrya oli vastaanottamassa 16 000 ihmistä mukaan lukien silloiset pääministeri sekä Kanadan kenraalikuvernööri (Englannin kuningattaren edustaja Kanadassa). Torontossa Terryn juoksuun yhtyi muiden ohella eräs NHL-pelaaja 10 000 ihmisen seuratessa hänen matkaansa. Terrysta oli tullut niin kuuluisa, että hän sai enemmän postia kuin koko kotikaupunkinsa. Eräs kirje oli osoitettu pelkästään "Terry Fox, Kanada" ja se löysi perille.


Terryn matka päättyi Thunder Bayhin, 143 päivän ja 5373 kilometrin päähän syyskuun 1. päivänä. 1980. Valitettavasti syöpä oli levinnyt myös keuhkoihin, joten Terryn oli pakko lopettaa Toivon maratoni kerättyään 1,7 miljoonaa Kanadan dollaria (n. 1,2 miljoonaa euroa). Seuraavan vuoden huhtikuuhun mennessä Terryn tempaus oli kerännyt 23 miljoonaa eli n. 16,2 miljoonaa euroa.

Terry kuoli syöpähoitojen jälkeen kesäkuun 28. päivä vuonna 1981, vain kuukausi ennen kun olisi täyttänyt 23 vuotta.

Vuodesta 1981 lähtien Kanadassa ja sittemmin myös ympäri maailman on järjestetty Terry Foxin kunniaksi hyväntekeväisyysjuoksutapahtumia. Nämä ovat keränneet yli 500 miljoonaa Kanadan dollaria syöpätutkimukselle eli n. 350 miljoonaa euroa. 

Terry Foxin muistomerkki Thunder Bayssa.

Terry Foxista on tullut myös minun sankarini. Yksi askel lisää kohti kanadalaisuutta siis.

Lähteenä on käytetty Wikipedian artikkelia Terry Foxista. (Kuvat viimeistä lukuunottamatta myös Wikipediasta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti