tiistai 4. helmikuuta 2014

Apua olen kanadalainen

Näin ruokapoliittisesti ainakin.

Olen huomannut huolestuttavasti seuraavaa:


- Osaan tehdä erinomaista kotitekoista mac&cheeseä ja himoitsen sitä jatkuvasti mutten tee, koska pasta ja juustohan on siis tosi terveellistä. Parempi olla tekemättä liian usein. Mutta on se hyvää!

- Joskus kun vähän hiukotuttaa syön paahtoleivän hillolla! Hävettää...

- Poutine on sikahyvää eli siis ranskalaisten päällä juustopaloja ja ruskeaa kastiketta.

- Shepherd's Pie eli jauhelihaa pohjalla, maissia ja päällä perunamuusia. Laitan itse myös juustoa, vaikka sitä ei esimerkiksi Allun isän mielestä pidä laittaa. Nam! Hyvää arkiruokaa. Huomautettakoon, että en tykännyt tästä ruoasta ollenkaan joskus muutama vuosi sitten.

- Rakastan cheddarjuustoa. Enkä tarkoita nyt sitä mäkkärin hampparin välissä olevaa, vaan ihan oikeaa ja herkullista kauan kypsytettyä cheddaria. Valkoisena tai keltaisena. Sitä oli itseasiassa ikävä silloin reilu vuosi sitten kun olin Suomessa syksyn.


Edelleen vierastan:
- Chiliä eli chili con carnea. Jauhelihasta tehdään ja tarjoillaan siis vaikka ties missä kekkereissä, varsinkin talvipäivänä. Syödään siis sitä lihakastiketta pelkästään, ikinä en ole nähnyt riisiä kyljessä niin kuin suomessa. Garlic toastit kuuluu yleensä jos ravintolassa annoksen tilaa.

- Salt&vinegar -sipsit (suolaa ja etikkaa). Mulla menee kitalaki rikki etikasta, enkä ymmärrä, eikö muka kanadalaisen suuta se etikka riko?? Tosin mä en kyllä voi syödä kovia karkkejakaan (esim. bonbon se kova pussi) kovin montaa kun mulla on jo veren maku suussa.

- Peanut butter & jam -leivät. Vaikka hillolla saatan joskus paahtoleipää syödä, en kuitenkaan ole niin pimahtanut, että laittaisin siihen päälle vielä maapähkinävoita.

- Makea aamupala. Olen toki jo tähän mennessä syönyt joskus lättyjä tai vohveleita aamupalaksi, mutta valitettavasti olen todennut, että se ei vaan minun mahalleni sovi. Ennemmin jotain suolasta ensin ja sitten vasta se lätty nassuun.

Mistä Kanadan (tai Amerikan) herkuista te muut pidätte ja mikä ei uppoa?
Tai jos asut Suomessa, niin miltäs ne nämä herkut kuulostavat?

9 kommenttia:

  1. haha, meijän tuttavat suree kun meillä ei oo ikinä täälläpäin ne kutsuu sitä kraft dinneriksi kun kaikki tekee mac&cheesen siitä lootasta, musta kaikki juusto flavoured jutut on ihan kuvotavia haha. Meillä ei ole myöskään kotona peanut butteria kun mää en tykkää Chadillä on kyllä töissä purkki ja hän laittaa sitä Wasan näkkärin päälle (hauska suomalaistunut combo) eli en myöskään ikinä söis jam&peanut butter leivän päällä hyi! haha edelleenkin meijän paikalliset tutut varmaan ajattelee että lapsi raukat. Määki teen monesti shepards pie mutta laitan semmonen kasvis mixin (herme, maissi, green bean, carrot ja joku muu bean siinä on kans) mutta joku aika sitten syötiin sitä yhdillä meijän tuttavilla ja hän taisi laittaa half&halfiä pottumuussin yms. oli paljo parempaa niin nyt mun tekemä ei oo enäää yhtä hyvää. Enkä kyllä syö poutinekaan, no se juusto siinä tökkää ja musta ketsuppi onki parempaa ranskisten kanssa. mää kyllä tykkään siitä veggie ranch dipistä, jota myydään siinä produce osastolla ja meillä herkkuna onkin monesti veggies&dip, ja voi nyt oon aivan retkahtanut sour dough leipää ja pinaatti dippiin... Ja ehkä Caesar salaatti on myös täällä käynyt tutuksi, kotona siihen laitettas aina muutakin kun vain romaine lettuce ja se kastike. En kyllä tiiä syödäänkö mitään muuta niin "kanada tai jenkkiläistä" ruokaa. No pekonia haha, kun asuttiin Suomessa Chad oli aina "tuohtunut" kun pekoni oli kaupassa Amerikan pekoni... bacon is Canadian haha.. yks mikä täällä on niin paljo parempaa on maissi, tuore ja säilyke... muistan täällä asumisen jälkeen Suomessa grillaitiin ja tarjolla oli myös maissia, en voinut syödä sitä kun se maistui ihan pahvilta sen jälkeen kun oli syönyt oikeeta corn on the cob... oon kyllä aika nirso, niin se varmaan rajoittaa näitä meijän ruokatottumuksia. Mää teen kyllä ihan hyvää three bean chiliä, mutta meilläkin kotona oli tyypit sitä mieltä että se pitäisi laittaa riisin päälle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allukin tykkää kraft dinneristä... mutta sehän on aika kamalaa!
      Samaa olen huomannut caesarista, Suomessa siihen laitetaan vaikka mitä, mutta täällä ei.
      Ai että, maissi on täällä kyllä hyvää!
      Mulla tökkii chilissä nimenomaan se, että kun sen kanssa ei saa mitään riisiä vaan joutuu puputtamaan mun nähdäkseni siis pelkkää lihakastiketta.

      Poista
  2. Amerikoissa asuessa tykkäsin tuosta Mac&Cheesestä, mut nyt on jotenkin maku mennyt siihen. Varmaan auttanut asiaa, kun useamman vuoden olin ilman :)) Paahtoleipää hillolla on kyllä tullut syötyä ihan suomessakin (tai no marmeladilla muistan ensimmäisen syöneeni). Nyt kyllä maistuu jam&peanut butter toast, vaikka amerikan reissulla en voinutkaan sietää sitä. Pop tartsit oli ehdoton suosikki kans silloin joskus muinoin, kun nyt taas ei maistu sit ollenkaan. Poutine on kyl ihan nam! Tosin olen sitä vain pari kertaa leffateatterissa maistanut... Tiedä sitten miltä se maistuisi itsetehtynä. Shepards pie kuulostaa kyl ihan mussakalta. Taitaa erona olla vähän tuo et miten aineet laitetaan. Moussakassakin taitaa aidossa olla lammasta.. Ei voi muistaa :))

    Jäin miettimään et mitä ihmettä mie tääl syön, mut joo taitaa loput olla perinteistä suomalaista ruokaa. Mitä nyt silloin tällöin vuokranantaja tuo perinteistä Tiibetiläistä-Intialaista ruokaa, Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tainnut koskaan syödä pop tartseja. Meillä syödään monenlaista kansainvälistä ruokaa. Pastaa, perunaa, riisiä. Suomalaistakin ruokaa on toki pöydässä, esim. joskus nakkeja (mut ei kanadalaisia kamalia hot dogeja vaan european wieners -nimisiä nakkeja).
      Sitä en muuten ymmärrä, kun täällä kalan kanssa on aina tarjolla riisiä. Mun mielestä kalan kanssa kuuluu pottu!

      Poista
    2. Todellakin! Lohta ja perunamuussia. Muutkin kalat toki syödään perunan kanssa, mutta itse en niistä niin välitä. Lohi on ainoa kala joka maistuu, joten en niin kiinnitä huomioita muihin kalaruokiin. Tuli mieleen, että paha mennä oikeasti sanomaan, et syön suomalaista ruokaa, kun se perussuomalainen ruoka löytyy kyl hieman eri versiona kaikkialta. Lihapullia esim löytyy (kiitos Ikean) ihan joka puolelta :)

      Poista
  3. Täytyy kyllä myöntää, että oon täällä Irlannissa nyt tottunu salt&vinegar sipseihin..mut vain ja ainoastaan tosi harvoin. Mut täällä suurin osa myydäänkin niissä pienissä pusseissa (n.80g), niin sellasen pystyy just ja just syömään kerralla (mut hitaasti). Mut sitten taas ranskalaisten päälle en kyllä etikkaa laita, yök.
    Se oli niin outoa Suomessa jouluna, kun kaupassa oli hulluna niitä megapusseja sipsejä..ei täällä vaan.

    Yks mikä miuta risoo, on et täällä aika vähän ihmiset tekee ruuan kanssa kastikkeita. Tai ainakin "anoppi" yleensä tarjoaa vaan perunaa ja lihaa ja jotain kasviksia. Oon aina ihan helisemässä, että missä on soosi!??! Kyllä pitää olla perunan päälle jotain..ainakin miusta.

    Cheddarjuustosta oon kyllä samaa mieltä, täälläkin sitä menee eniten ja se on aika hyvää (vaik suomen juustot onkin vielä miusta kaikista parhaita).

    Täällä kyl vähän jään kaipailemaan kunnollisia maitotuotteita (muuta kun juustoja). Rahkaa ja kermaviiliä saa ettimällä ettiä, eikä siltikään löydy. Eikä laktoosittomia tuotteita juurikaan näy, niitä en kyllä ite tarvii, mut jos ois niin ikävästi että tarviis, niin pulassa oltais..

    Nolointa mitä oon täällä oppinu, on että laitan teehen maitoa. Aina oon vannonu, että sitä en rupee tekemään, mutta niin se vaan on kääntyny miun kelkka..jotenkin se vaan on niin hyvää ja pehmosta :)

    Ihmeempiä eroja en täällä huomaa, tai en ainakaan näin äkkiseltään muista..

    Hauska lukee tätä siun blogia, pitäs muistaa useemminkin vilkasta.

    Terkkuja Allulle!
    -Kaisa

    p.s. ei ruoka oo kovin halpaa täälläkään.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmmm..taitaa ne sipsipussit olla kyl vieläkin pienempiä kun tuo 80g..jotain 40g kait.

      Poista
  4. Maissi on ihan herkkua! Kauhulla odotan Suomeen paluuta ja niitä esikypsennettyjä vakuumipakattuja inhotuksia. No, ei niitä tietysti ole pakko ostaa... Mies tykkää (ja on tykännyt ennenkin) maapähkinävoista ja täällä pojatkin on oppineet tavoille. :) Vaahterasiirappia tulee ikävä, Suomessa se on kallista ja saa vain pienissä pulloissa.

    Tuohon chiliin löysin Suomessa ollessa jo hyvän ohjeen ja olen sitä täälläkin tehnyt. Minusta se on just mukavaa ruokaa, ettei tartte olla riisi tms. lisuketta, makunsa kullakin. :)

    Pari kertaa on tehty paketista mac&cheeseä ja ihan hyväähän se oli. Ainakin pojille upposi vauhdilla. Oli hauska huomata, miten Ottawan (ja varmaan muidenkin Kanadan) Ikean lasten menussa oli mac&cheese. Paikallista väriä.

    Pitäisi joskus itsekin kokeilla tehdä shepherd's pietä ja mac&cheeseä, mutta meillä on nämä ruuanlaittohommat keikahtaneet 90% miehelle, jota ei tuollaiset kiinnosta. Ehkä joskus.

    VastaaPoista
  5. Nälkä tuli lukiessa. Näitä sinun juttuja on mukava lukea. Karkkiostoksistakin teet mielenkiintoisen jutun. Kiitos. Tarja

    VastaaPoista