sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Onko normaalia - Grillaus


Palataanpa taas pohdiskelemaan, onko jokin mikä on täällä ihan normaalia Suomessakin normaalia. Katsos minä en aina muista.

Muutama päivä sitten olin pippaloissa, jossa alettiin porukalla miettimään miesten ja naisten töitä. Lumenluonti, roskien vieminen ulos (siis roskispäivänä kun ne viedään tien viereen), ruohonleikkuu ja grillaus mainittiin miesten töiksi, vaikka niitä osa naisista tunnusti silti tekevänsä. Allu saa mun puolesta hoitaa lumet ja roskat, mutta minä tykkään ruohon leikkaamisesta ja grillaukseenkin tungen mukaan. Aijai! Tuli naisväeltä nuhteita - jos mies saa tästä tietää niin nehän patistaa oman vaimonkin grillin ääreen kerta se Mariakin!

Olen jo kyllä aikaisemminkin huomannut, että Kanadassa grillaus on selkeästi miesten hommaa. Naiset köökissä valmistelevat salaatit ynnä muut samalla kun miehet grillaavat oluet kädessä. Onko Suomessakin näin, kyselee nimimerkki epätietoinen eli minä. Mielestäni olen kotopuolessa grillannut siinä missä miehetkin. Vai olenko vain grillaustyrkky?


Toisekseen täällä grilli laitetaan päälle vaikka 30-asteen pakkasessa. Läpi talven voi ihan hyvin grillata, jos kulku (kaasu)grillille on vaan mahdollista. Suomessa mielestäni grillaus on selkeästi kesäpuuhaa - tosin joka talosta ei välttämättä löydy kaasulla toimivaa isoa grilliä niin kuin täältä.

P.s. Matkakertomus jatkuu kunhan jaksan kirjoittaa jatkoa.

6 kommenttia:

 1. Mulla on kyllä sellainen mielikuva, että kyllä Suomessakin miehet pääosin grillaavat... tosin Suomessa ei vielä ole muodostunut aivan samanlaista grillauskulttuuria kuin täällä ja kuten sanoit niin siellä grillataan vaan hyvällä säällä.... meidän vastapäisessä talossa oli mies grillaamassa parvekkeella jouluaattona ja se oli kyllä vähän koominen näky :)
  Eli kyllä taidat olla vaan grillaustyrkky (ihana sana :)

  VastaaPoista
 2. Mustakin kyllä grillaus on enemmän miesten hommaa :D Näin ainakin kotona, äiti ei koskaan koske grilliin, eikä tietääkseni siskokaan kummemmin...Tai ainakin miesväki yleensä aloittaa grillauksen (aukasee kaasun jne), mutta monesti näyttää jäävän sit naisten hommaksi käännellä ja kärsivällisesti odottaa grillin ääressä että kaikki on valmista :D

  VastaaPoista
 3. Joo. Kyllä se täällä Suomessa monesti on mies, joka "rillaa", mutta voi ne naisetkin rillata. Riippuu naisesta. Joku nainen voi ollakin "isäntänä" rillillä. Eikä sinne ole muilla asiaa. Ja se voi olla hyvä.

  Rillailu kuuluu loman tai vapaan viettoon ja rentoutumiseen. Siihen kuuluukin se, että isäntä rillailee oluttölkki kädessä.

  Tänään hillan keruuseen mennessä kuuntelimme kokki Sami Karamin ajatuksia rillailusta. Olipa hyviä, niin hyviä, että minäkin voin alkaa opettelemaan rillausta, jota en vielä ollenkaan osaa.

  P.s. Oli muuten hieno retki hillajängällä, Värriöjoen varressa, Ikkervaaran alla.

  VastaaPoista
 4. No meillä se menee niin, että minä grillaan. Mies ei ole varmaan koskaan koskenutkaan grilliin :D
  Eikä isänikään osallistu näihin puuhiin, vaan äitini on aina grillannut. Veljeni sentään osaavat grillata ;)

  VastaaPoista
 5. Mun mielestä lumenluonti kuuluisi suorittaa miesten toimesta mutta jostain kumman syystä viime talvena ei lumet liikkuneet meillä minnekään ellen minä ollut liikuttelemassa. Grillin luo piti tottakai myös pitää polkua auki läpi talven. Jouluaterian pääruokalajikin valmistui kätevästi grillillä. Näin meillä Ottawassa :)

  VastaaPoista
 6. Minä totuin jo Suomessa siihen, että miehet grillaa. Niiden pitää antaa grillata, kun ovat niin hyviä siinä ;) saavat tuntea itsensä mestarikokeiksi. Isäni grillasi meillä aina ja koki sen kunnia-asiakseen, niin teki myös veli, ja kyllä monet muutkin. Täällä myös Québecissä jatketaan samaa perinnettä.. Kaikki tuntemani grillaajat ovat miehiä. Ja tosiaan, talvellakin voi kuulemma grillata, mutta meidä mies ei harrasta sitä.

  VastaaPoista