torstai 13. syyskuuta 2012

Oikotie kakkuun - muttei onneen

Viikot kuluvat tosi nopeasti. Nytkin on taas torstai! Siis kohta on viikonloppu. (Kah, oonpa mä fiksu!)

Harmi kun kirjoitusinnot ovat olleet minulla vähäiset. Väkisinkin tulee tehtyä vertailuja Kanadan ja Suomen välillä, mutta ne pitäisi laittaa jonnekin ylös, että muistaisi myöhemmin niistä kirjoittaa. No tässäpä niistä yksi:

Klikkaa tästä niin pääset kakun ohjeeseen. 

Yksi asia mitä en voi käsittää Kanadassa on valmisleivontajauhojen määrä ja suosio. (Mistäköhän tämäkin tuli mieleen?! Kakun teko lienee minulla haaveissa. Vai johtuuko siitä, kun teimme mökillä lättyjä lisää vain vesi-pakkauksesta.)

Suomessa kun tehdään kakku niin sillon tarvitaan ainakin munia, jauhoja ja sokeria. Kanadassa kakun teko onkin paljon helpompaa, sillä moni tuntuu tekevän kakun pakkauksesta - myös Allun äiti. Ne on kuulemma vain niin käteviä, esim. kirkon myyjäisiin tehdä. Suoraan sanottuna jos ostan kakun myyjäisistä oletan sen olevan kyllä ihan alusta asti itse tehty!

Kurkkasin joskus kaupassa pakkausten aineslistaa. Oli muuten melko pitkä... Maku näissä valmispakkauskakuissa on mielestäni ihan hirveä, sellainen ällömakea ja keinotekoinen. Toisaalta kanadalaisille maistuu se yhdistelmä muutenkin. Samaa sarjaa on purkista tuleva töhnä, mitä kakun päälle levitetään. Tässä vaiheessa osaan jo sujuvasti kieltäytyä Kanadan kakuista. Ei tule kyllä näin äkkiseltään mieleen ainuttakaan kakkua, joka olisi ollut mieleeni.

Pakkauksesta voi tehdä myös muffinssit, suklaapikkuleivät, yms mitä tahansa ihminen voi herkkuja haluta. Itse teen kaikki leipomukset ihan perinteisellä tavalla eli "from scratch" ja niiden herkullisuutta ylistetään. Yllätys kerta ovat ihan oikeista aineksista tehdyt!

Olen myös nähnyt naistenlehden, jonka kaikissa leivontaohjeissa reseptiin kuului valmisleivontapaketti. Niin kätsyy! Lehti oli suunnattu vähän vanhemmalle polvelle ja printattu kiiltävälle, halvalle paperille (vrt. Apu). Sanomattakin selvää, että en kuulu lehden vakituiseen lukijakuntaan.

Entäpäs te? Maistuuko valmispaketista tullut kakku tai muffinssi? Oletteko muut Kanadassa asuvat edes huomanneet samaa, vai korostuuko tämä oikoteiden ottaminen siellä pohjoisessa?

8 kommenttia:

  1. Kyllä niitä valmisjuttuja on kaupassa tosi paljon, mutta mä tunnen kyllä paljon kanadalaisia jotka leipovat from scratch kaikki muffinssit, keksit ja kakut.

    Tosin, vaikka esim. mun poikaystävän äiti leipoo itse kaiken SALAATIT ostetaan aina valmiina, eli läpinäkyvässä muovikipossa on kaikki salaattiainekset jo sekoitettuna siihen vain lisätään kastike (jonka saa kaupasta mukaan), valmis salaatti kumotaan kulhoon ja voilà, säästyi taas monta minuuttia.

    Mun mielestä ne valmiit salaatit on tosi hirveitä. Ei tiedä miten kauan ne ovat lojuneet siinä kaupan kylmäaltaassa....

    Ja ikävä kyllä mun on pakko myöntää, että purkista tuleva icing kyllä maistuu jos on hirveä makean himo :) Vaikka leipomiset kyllä hoidan itse alusta loppuun, ilman mitään valmispakkauksia.

    VastaaPoista
  2. Itse hoidetaan täälläkin leipomiset ihan kananmunista ja jauhoista asti, hirvitää myös ne valmispakkaukset, ja niiden pitkät listat! Anoppi kyllä leipoo myös itse aitoa tarte au sucreä, ihan aidoista aineksista (vaikka se rasva on kyllä jotain muuta kun itse käytän!).

    Mutta täällä kyllä kaikki on tuplasti makeampaa kuin Suomessa! Ei kauhean paljon omaan makuun. Pullaa olen luvannut hänet opettaa leipomaan, siitä aina välillä muistuttaa!

    Oma mies on aivan rakastunut suomalaisiin perusleivonnaisiin kuten mustikkapiirakkaan ja pullaan, juurikin kun ei itse ole kovin makean perään.

    Meidän perheessä myös lätyt tehdään itse alusta lähtien, eikä mistään pakkauksista. Veljen vaimo kyllä tekee myös itse alusta lähtien, mutta ilmeisesti miehen entinen ei.. Mies kun oli tottunut vain valmispakkauslettuihin! Ja lasten mielestä mun letut on "maailman parhaita", joten kyllä se aito vaan sitten taitaa erille maistua täkäläisistäkin! Terkkuja sinne Suomenmaalle!!

    VastaaPoista
  3. Hei, löysin juuri blogisi ja mielenkiinnolla luin sen melkein kokonaan...itsekin olen juuri aloittanut blogin täältä Calgarysta, postauksia ei vielä tosin ole montaa.
    Ja itse asiaan...meilläkin tehdään kaikki alusta lähtien, pari kertaa olen ostanut icingia, lapsille maistuu (tietenkin, kun se on niin makeaa...) mutta ei sitä kyllä paljon voi syödä kerralla!

    VastaaPoista
  4. Moi ja kiitos kommenteista! Kyllä minä arvelinkin, etteivät ne kaikki voi noista valmispaketeista leipoa. Huh helpottavaa!

    Olen itse myös leiponut mustikkapiirakkaa ja se on Allun äidin lempparia. Pullaakin olen joskus yrittänyt, mutta meillä kun oli vain tavallinen uuni niin ne eivät ruskettuneet yhtään pinnasta ja olivat pohjasta mustia. Kiertoilmauunissa voisivat onnistua. Onko vinkkejä pullan leipomiseen?

    Ai niin, ne pancakesjauheet! Yääk. En tykkää yhtään amerikkalaisista pannukakuista juurikin noiden perusteella. Itse teen lätyt ihan alusta alkaen (silloin kaverin mökillä vaan satuttiin löytämään kaapeista lättyjauhopaketti ja teimme niitä makeannälkään) ja ovat kyllä aina hitti Kanadassa!

    VastaaPoista
  5. Ja tervetuloa Inkku! Minäpä menen tutkimaan sitä sinun blogiasi.

    VastaaPoista
  6. Moih, olen hirveän huono vastaamaan, kun en muista ikinä tilailla näitä! Mäkään en oo mikään hirmu hyvä pullan leipoja, ja tosiaan meidän uuni on jotenkin myös kenkku, vastus on siellä pohjalla ja posottaa vähän liiankin lujaa. Ainoa keino jonka itse olen huomannut helpottavan, on että alennan ohjelämpötilaa ihan reilusti ja annan vain olla pitempään. Silloin pullien pohjat eivät ole mustuneet ja ovat kypsyneet myös keskeltä! En tiedä onko se hyvä ohje, mutta toimii.

    Olen kyllä epäillyt joskus, että osaanko kunnolla käyttää täkäläistä kuivahiivaakaan (en tiedä mistä tuoretta saa!!). Näyttää toimivan kun laitetaan nesteeseen, eikä jauhojen joukkoon (kuten Suomessa ohjeissa kerrotaan). Purkin kyljessä ei ole kunnon ohjeita! Tuorehiivalla kyllä minusta nousi paremmat pullat. Joku voisi antaa tästä täkäläisestä kuivahiivasta neuvoja!

    VastaaPoista
  7. Kanadalaiset leivonnaiset ja makeiset on mun mielestä tosi omituisen makuisia. Jos edes maistuisivat rehellisesti sokerilta, niin tykkäisin, mutta kun maistuvat aspartaamilta ja muilta keinotekoisilta makeutusaineilta. Sen takia olen ihan suosiolla pysynyt erossa kaupan valmispaketeista, vaikka toisinaan sellaiseen voisikin tarttua kiireessä.

    Paikallista kuivahiivaa en ymmärrä minäkään. Tuorehiivaa en ole löytänyt mistään ja kuivahiiva ei vain tunnu kohottavan lainkaan, vaikka ohjeita noudatankin prikulleen. Pullaa tekis mieli, mutta milläs teen. Hmph.

    VastaaPoista
  8. Hei, tein lähileipomo- ja -kauppakierroksen, ja olin onnekas lopulta tuorehiivan suhteen. Lähimmässä leipomossa ei ollut myynnissä. Italialaisten omistamassa Euro-marketissa ei myöskään ollut, vaikka luulisi italialaisten käyttävän pizzapohjaansa aitoa tuorehiivaa. Mutta kas, toisessa, niin ikään italialaisomisteisessa leipomossa, sitä myytiinkin! Olisi aika isonkokoisen mötikän saanut alle kolmella dollarilla, ja leikkaavat siitä pienempiäkin paloja (50g pala olisi vain pieni osa tuosta mötikästä!). Ei ollut rahaa mukana, kun olin vain kävelylenkilläni, mutta nyt tiedän mistä sitä lähteä hakemaan! Eli leipomoista kyllä kannattaapi lähteä kyselemään.

    VastaaPoista