perjantai 3. elokuuta 2012

Kukkuu!

Hei olen hengissä! Kesä on vain tullut kirjoitusintojen tielle. Aurinko paistaa ja linnut laulaa... ja Maria se kun paiskii töitä. Mutta nyt kuulkaas tuli muutos! Työt muuttavat muotoaan ja siirtyvät piirun verran itään. Nimittäin sellaiseen paikkaan kun Suomi!

Miten tähän päädyttiin?

Turhauduin Ontarion opettajavaatimuksiin ja alkoi tuntumaan, että olen täällä aina vaan tarjoilija. Haeskelin siis keväällä opettajan paikkoja Suomesta Allun siunauksella. En kuitenkaan saanut mitään koko vuoden tai vakituista paikkaa, koska minullahan ei ole kokemusta yhtään kun valmistuin Kanadassa ollessani. Vähän yllättäen minulle tarjottiin syksyn pituista opettajan pestiä Suomesta ja hetken tuumailtuamme päätin ottaa sen. Saan siitä tarpeellista kokemusta ja näen enemmän perhettä ja kavereita. Allu jää tänne, sillä hänen sopimuksensa on joulukuun loppuun (kuten minunkin). Näemme sitten myöhemmin, mihin seuraavaksi suuntaammme.

Ensi tiistaina olisi jo lähtö Suomeen. Lennän ensimmäistä kertaa USA:n kautta kun kaikki muut liput olivat niin turkasen kalliita. Jänskättää! Onko kenelläkään vinkkejä? Lennän siis New Yorkin kautta.

Olemme nyt vähän lomailemassa Ottawassa ennen minun lähtöä. Syksyllä kirjoittelen sitten huomioita Suomesta hieman punavalkoisin lasein. Pysy mukana kelkassa vaikka se taitaakin sitten muuttua supisuomalaiseen potkukelkkaan!

11 kommenttia:

 1. Voi villejä uutisia! Mutta varmaan ihan fiksu veto työkokemuksen kannalta. Mulla voi olla itselläkin jotain vastaavaa edessä alkuvuodesta, jos tuo permanent residency ei tule siihen mennessä.. :/ Varmaan omituista kyllä palata Suomeen taas :D

  Muistathan, että USAn läpi lentäessä joudut hakemaan sitä ESTAa, eli tavallaan ilmotat että menet maahan, vaikket siellä olekaan kauan. Viime syksynä tämä maksoi $14 muistaakseni. Ja matkatavarat joudut check-in uudelleen (ei nyt kyllä tule suomen kielen vastinetta tuolle mieleen??) :D

  Hei kuinka kauan oot Ottawassa? Ehtisitköhän vaikka kahville joku kaunis päivä? :)

  VastaaPoista
 2. Voi että, onnea uuteen työpaikkaan ja totutteluun Suomessa asumiseen!

  Muista USAn kautta lentäessä, että kun sinulle annetaan vihreä lappunen (viisumi?) jo Toronton lentokentällä, sinun pitää antaa se jollekin New Yorkin lentokentällä ennen lähtöä USAsta. Noiden lappusten avulle ne pitävät kirjaa siitä kuka on tullut maahan (vaikka siis vaan konetta vaihtamaan), ja miten pitkään he siellä ovat. Itselleni kävi melkein köpelösti kun en ollut tajunnut kyseistä lappusta antaa kellekään, ja kun seuraavan kerran olin menossa USAn kautta jonnekin, minulle huudettiin että miten tyhmä olet jos et tajua lukea lapussa superpienellä printillä olleita ohjeita. Joka tapauksessa, viimeistään lähtöportilla New Yorkissa varmista, että olet antanut lapun jollekin viranomaisen näköiselle tyypille!

  Matkatavarat tosiaan pitää ekalta lennolla tullessa ottaa mukaan, ja mennä uudelleen tullin ja lähtöselvityksen läpi. Toivon siis, että sinulla on ainakin pari tuntia New Yorkissa, muuten tulee kiire. Nimim. kokemusta on!

  VastaaPoista
 3. Heipparallaa!

  Minulla on ESTA viela voimassa viime vuodelta niin se pitaisi olla kunnossa. Aikaa taitaa olla vaihtoon reilut 3 tuntia niin sen puolesta ei toivottavasti tarvitse panikoida. Maiju, tuota en ollut tajunnutkaan etta sen lappusen saa jo Torontossa, hyva tietaa! Olen itse kerran lahetellyt sita lappua johonkin ihme paikkaan kun se jai palauttamatta (kavimme silloin maitse USA:ssa). Yritan talla kertaa tsempata kunnolla etten poistu maasta sen kanssa! Vitsit mika arsyttava lappu!

  VastaaPoista
 4. Onnea päätökselle ja tsemppiä! Ja kiitos vinkeistä lennolle, mäkin lennän nimittäin Nycin kautta jouluksi Suomeen! Apua, nyt alkaa jänskättää jos tuollaiset jutut on otettava huomioon!!

  VastaaPoista
 5. Nyt nimittän tajusin, että multahan ei otettu sitä pois sitä vihreää lappusta myöskään passista, kun kävin toukokuussa Nycissä, kun kysyivät että olenko mahdollisesti tulossa takaisin kolmen kuukauden sisällä. Nyt mun siis pitää se tietenkin myös lähettää jollekulle! Kerrotko Maria mihin "ihme paikkaan" sen lähetit! Olipa hyvä kun luin nämä, ettei kanssa olis tullut ongelmia jouluna!

  VastaaPoista
 6. Maria B: Tassapa ohjeet http://finland.usembassy.gov/faq_pre.html ja alas kohtaan FAQs post-travel.

  VastaaPoista
 7. Onnea ja olisi kiva nähdää Suomessa :)

  VastaaPoista
 8. Heh, Maria, kiitos linkistä. Tuo lähettäminen kaikkine ihme papereineen alkoi näyttää niin hankalalta, että mehän ajettiin reilun tunnin matka rajalle palauttamaan tuo ihme paperinpala. USA:n tulliviranomaiset sanoivat, että tehkää u-käännös ja palauttakaa se Kanadan tulliviranomaiselle. Niinpä sitten Kanadan tulliviranomainen pilkkasi meitä ihan 6-0 ja sanoi, että sen voi vain repiä ja laitta roskiin, että oletekin ajaneet tänne yhden paperinpalan takia! USA vain kerää 6 dollaria kyseisestä lapusta joka kerta. Otti sen kuitenkin ja laittoi pieneen laatikkoon, jossa oli muitakin vihreitä lappusia. Toivottavasti nyt sit kuitenkin toimittaa sen oikeeseen paikkaan.

  Tuli vain sellainen olo, että no.. mikä sitten on kivampaa, tulla mahdollisesti haukutuksi tyhmäksi Usan viranomaisten taholta, vai Kanadan viranomaisten taholta. Valitsen ehkä kuitenkin mieluummin tämän. Sen verran alkoi jännittää tuo koko usan kautta lentäminen, että enpä juuri mitään ylimääräisä ongelmia halua tällä kertaa. Kahtena viime kertana on ollut jo Euroopan kentillä omat hankaluutensa! :) Toisella kerralla lumimyräkkä, lento peruttu ja matkalaukku teillään 11 päivää. Jälkimmäisellä kerralla kone myöhässä niin, että juoksin Suomen koneeseen! No, kaipa mun tuurilla jotain muuta kivaa Nycissä! Kiitos kumminkin!

  Selitättekös vielä mikä tuo ESTA olikaan, sillä ei sitä ainakaan maitse tarvita.. No, kaipa voin sen googlettaakin.

  VastaaPoista
 9. Maria B: Minäkin olen joskus ajanut rajalle vain palauttamaan tuon lappusen. Ihme systeemi siinä mielessä että sen voisi ihan hyvin ottaa itse pois ja nakata roskiin kotona. Parempi kuitenkin tehdä mielestäni sääntöjen mukaan että ei tule ongelmia seuraavalla kerralla.

  ESTA on siis maahantulolupa, jota tarvitsee vain lentäessä USA:an tai USA:n kautta. Tämä tuli voimaan joskus muutama vuosi sitten Visa Waiver programin kuuluvien maiden kansalaisille. Sitä haetaan netistä (löytyy varmasti ESTA-hakusanalla) ja siitä piti jotain maksaa. Päätöksen saamisessa ei mene kauaa, sen saa joko heti tai sitten parin päivän kuluessa.

  VastaaPoista
 10. Heipä hei! Löysin sattumalta blogiisi kunnon Kanada-fanina :) Oot ilmeisesti koulutukseltasi opettaja? Ite nimittäin opiskelen englannin ja ruotsin aineenopettajaksi tällä hetkellä ja oon vähä haaveillu Kanadaan muutosta ja siellä työskentelystä valmistumisen jälkeen. Tiedän kyllä, että työluvat sunmuut ei oo mitään ihan simppeleintä saada mutta yrittänyttä ei laiteta! Miten tuo opettajasysteemi toimii siellä, osaatko kertoa enemmän? Kiitos jos jaksat vastata! Ja nauti olostasi Suomessa vaikka täällä onkin kyllä nyt ihan liian pimeää ja synkkää.

  VastaaPoista
 11. Hei!

  Tervetuloa vaan kaimalle. Yritin jo tänne vastata mutta minä ja iPad ei tultu ilmeisesti sitten toimeen...

  Opettajana Kanadaan on vaikea tulla, sanoisin. Täytyy saada ensin provinssilta opetuslupa eli siis sellainen lappu, joka todistaa, että on oikea opettaja. Ilman sitä on yhtä epäpätevä kuin kuka tahansa kadulta nyitty tyyppi. Kirjoittelin opettajan pätevyyden saamisesta aikaisemmin tässä: http://squirrelsareok.blogspot.fi/2011/06/opettajaksi-ontariossa.html

  Työluvan saaminen voi olla myös kinkkistä. Olin itse opiskeluaikana Kanadassa Allianssin Nuorisovaihdon kautta saamalla SWAP Canada avoimella työviisumilla, joka on kai voimassa vuoden. Siihen voi kai osallistua myös vastavalmistuneena.

  Jos herää kysymyksiä niin kysele, tuossa sivussa on myös sähköpostiosoitteeni!

  VastaaPoista