torstai 10. toukokuuta 2012

Rahat tilille ja kolikot taskuun!


Kanadan pankkipalveluista olen löytänyt yhden positiivisen asian, nimittäin rahaa pystyy täällä laittamaan tilille automaatilla. Automaattiin siis näpytellään summa ja rahat/shekit laitetaan pankin tarjoamiin kirjekuoriin ja kirjekuoriluukusta sisään. Ilmeisesti automaatti tulostaa jotain kirjekuoren päälle, jotta rahat menevät oikealle tilille. Olen kyllä tainnut käyttää pankin sisällä olevia automaatteja eli en ole varma olisiko kadun puolella tätä mahdollisuutta. Tämä on minulle kätevä juttu, koska saan palkkani aina käteisenä. Saan myös tositteen maksetuista veroista yms muista maksuista kirjanpitäjältä, että älkää nyt huoliko, en minä pimeästi täällä töissä ole!

Kanadassa joutuu käyttämään pankin omaa automaattia eli ei ole kaikkeja pankkeja kattavaa ottomaattia. Tästä syystä siis minun pitää aina matkustaa Thunder Bayhin (eli 110 km päähän), kun mieli tekisi eroon piilotetusta rahakätköstä kotona. Ja jos rahaa voisi tallettaa vain pankin aukioloaikana niin minähän olisin ihan pulassa!

Oman pankin automaatti ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus rahan nostoa varten. Liikkeistä löytyy pienempiä, omillaan seisovia automaatteja, mutta Allu ei luota niihin, joten eipä tule sellaisesta otettua rahaa kuin hätätapauksessa. Ilmeisesti niihin on helppo asentaa kortin kopioimislaitteistoa.

Täällä juuri harkitsen, että kannattaisikohan minun avata pankkitili tähän yhteen pankkiin, joka täältä kyläpahasesta löytyy. Bonuksena olisi, että palkka menisi liukkaammin tilille. Tiedustelin heiltä myös ulkomaisen tilisiirron mahdollisuutta, ja voisin sen tällä pankilla tehdä netissä (!) vaivaiseen €15 hintaan (konttorissa $45). Minulla on nimittäin tulossa opintolainan lyhennys kesäkuussa, eli pitäisi siirtää vähän rahaa Suomeen. Ihan kolikot eivät lainan lyhennykseen riitä!

Tästäpä pääsimmekin kätevästi aiheeseen kolikot. Minusta on hassua kun kanadalaiset tuntuvat suhtautuvan kolikkorahaan vähän silleen pakollisena turhana. Tämän voisi jo päätellä siitä kun kolikoita ei kutsuta sanalla coins (kolikot) vaan sanalla change (vaihtoraha). Do you have change? eli: onko sinulla kolikoita. Kanadassa on minun kokemukseni mukaan normaalia pantata kolikkorahaa taskun pohjalla, josta se sitten nakataan johonkin kotiin tullessa. Lompakossa useimmilla on pelkästään seteliraha (esim. Allu). Joillakin on pieni rahakukkaro, jossa "vaihtorahaa" säilytellään.

Tästä johtuen kanadalaisella on kotona kasvava kolikkomeri, ja jotenkinhan tästä on eroon päästävä. Ratkaisuna on kolikkokääreet, joita voi ostaa kaiken maailman tilpehöörikaupoista lähtien. Pankkiin voi ymmärtääkseni viedä kolikkorahaa vain käärittynä rulliksi. Tässä kohtaa minua alkaa ihmetyttämään. Maassa, jossa kaikki pitää todistella lapuilla ja lipuilla, minä voin rullailla kolikkorullaan mitä vaan huvittaa ja viedä sen pankkiin ja saada siitä setelirahaa. Oho onpas helppoa! Onko tämä vinkki kolikoiden arvostuksesta: ei ne ole niin arvokkaita, että niitä kannattaisi alkaa laskemaan?

Muistetaan tässä nyt, että olen töissä tarjoilijana eli tipeistä minulle kertyy enemmän kolikoita kuin mitä ehdin käyttämään. Vein pankkiin viimeksi 450 dollarin edestä kolikoita. Eli ihan ei pikkurahoista ole minun mielestä kysymys. Ka-zing! En kyllä huijaa, koska olen rehellinen suomalainen. (Ja saattaahan niillä toki olla joku menetelmä siellä pankissa miten ne niitä tarkistelee. Tai sitten antavat vain suoraan toiselle asiakkaalle ne ja siis ongelma ei ole heidän!)

Toisaalta kolikoilla on kaikilla omat nimet: $2 on toonie, $1 on loonie, 25 snt on quarter, 10 snt on dime, 5 snt on nickel ja 1 snt on penny. Olipa muuten aluksi kummallista kun ei ollutkaan 50 snt ja 20 snt kolikoita! Nyt siihenkin on jo tottunut. (Luin tosin Wikipediasta, että on olemassa myös 50 snt kolikko, joita vain ei ole kauhean paljoa liikenteessä. Enpä ole koskaan törmännyt half-dollariin! Pitääpä kysyä Allulta, onko hän nähnyt.)

P.s. Ajatuksena oli lyhyesti mainita näistä asioista, mutta tulipa taas kirjoitettua oikein romaani!

4 kommenttia:

  1. Tuo tiliasia on aina kinkkinen ulkomaille muutettaessa. Itse olen nyt asunut täällä Briteissä syyskuusta asti (2011), enkä ole vieläkään tehnyt englantilaista tiliä :P Minulle sanottiin, ettei ole tarviskaan, jos en tee täällä pahemmin töitä (paitsi käteispelillä ;)). Opintomaksujen mentyä tililtä huomasin kuitenkin suomalaisen pankin verottaneen aika mojovan summan palvelumaksuja. Kansainvälinen tilisiirto tulee kalliiksi. Mietinkin juuri, tuleeko kuitenkaan halvemmaksi avata täällä paikallinen tili(mikä sekin maksaa), ottaa Suomen lomalla rahat tililtä ja siirtää ne täällä brittitilille (ja rahojen muuttaminen punniksi jälleen maksaa :P). Vai menenkö vaan nykyisellä international transfer -systeemillä loppuun asti... :P Mutkikasta. Ärsyttävää.

    Miten sie saat palkan käteisenä, jos et pimeänä tee töitä? :O Suomessa ei varmaan koskaan maksettaisi käteen :) Noh, toisaalta samapa se missä muodossa raha tulee. Tuo tilisiirtosysteemi kuulostaa kätevältä, mutta toisaalta epäilyttävältä. Itse olisin kyllä skeptinen ja veisin varmaan rahat kuitenkin pankkiin ihan face-to-face. Esim.Sampopankissa on kylläkin sellainen laite pankin aulassa, johon voi tunkea seteleitä ja ne siirtyvät sitten omalle tilille. Näppärä oli!

    Kinkkistä kinkkistä, ärsyttäviä arjen monimutkaisuuksia :P Tsemppiä ja mukavaa kevättä sinne rapakon taakse!

    VastaaPoista
  2. Heippa kaima!
    Euroopassa on tietysti paljon helpompaa maksaa Suomen tililtä ulkomaille. Täällä meininki on kuitenkin usein tyyliin "ai mikä Swift-koodi?!". Tilisiirrot eivät muutenkaan ole yhtä yleisiä. Esim. maksamme useimmat laskut shekillä tai luottokortilla.

    Eipä Suomessa koskaan saisi palkkaa käteisenä (ellei tosiaan olisi töissä pimeästi). Täällä on tämäkin siis mahdollista, vaikka veikkaan ettei kuitenkaan kamalan yleistä. Periaatteessa työnantaja maksaa meille shekillä (allekirjoitamme shekit ja hän antaa rahat käteisenä ja tositteen maksetuista työeläke- ja veromaksuista yms).

    Aikaisemmassa työpaikassa sain shekin, jonka vein itse pankkiin. Kummallista! Tässä vaiheessa voisin vielä mainita, että en edes tiedä mikä on tilinumeroni täällä! Luulisi että se jostain papereista löytyy... Mulla kun ei ole shekkejä, kun niistä pitää maksaa ja ajattelin, että jos shekkiä tarttee niin Allulla niitä kuitenkin on.

    VastaaPoista
  3. Mulle annettiin viisi vuotta sitten neljä shekkiä, ja nyt olen vasta ne saanut käytettyä. Yhden käytin rahansiirtoon, kolme annoin työnantajille työt aloittaessani. Shekissä on tilinumero ja kun shekkiin kirjoittaa VOID niin sitä ei kukaan voi käyttää muuna kuin tilinumeromuistilappuna. Tosi kätevää?! Not!

    VastaaPoista
  4. Heippa Maiju!
    Harkitsin tosiaan niiden shekkien hankkimista, mutta sitten tuumasin vähän niin kuin sinäkin, että en minä osaa tällaisella vanhalla systeemillä pelata...
    Nythän on tullut tällainen uusi juttu kuin e-mail money transfer. Siis wtf?! Miksi tähän pitää sähköpostit lyödä soppaan mukaan... Mitäs jos ihan pankista toiseen?! Ei toimi, liian helppoa.
    Tosin kanadalaiseen nettipankkiini on ihan älyhelppoa kirjautua sisälle että ehkä se on parempikin, etten pysty siellä niin paljoa tekemään kuin Suomessa.

    VastaaPoista