perjantai 11. toukokuuta 2012

Onks pussii?

Tänään haluaisin keskittyä johonkin muoviseen. Nimittäin muovikasseihin!

Stockmannin ja Kanadan muovikassit kaveeraa meidän keittiössä.

Kanadan kauppareissulla harvoin saa pakata itse omat ostokset. Vielä mitä - ei niitä tarvitse edes autoon kantaa itse jos ei huvita! Kanadassa on myös useimmissa ruokakaupoissa ilmaiset muovikassit: henkäyksen ohuet ja pienet pussit. Jos Suomessa ostokset saisi mahtumaan kahteen kaupan pussiin niin täällä lähdet kotiin 15 pussukan kera. Johan siinä alkaa kantoapua autolle jo tarvitsemaan! (Huom. totta kai olet kaupassa autolla, vain köyhät joutuvat ruokaostoksille jalkapelillä.) Pakkaajat eivät nimittäin laita kovin montaa tavaraa yhteen pussiin, koska ne ovat niin heppoisia. Joskus sama homma näkyy myös kangaskassien kanssa (meillä on aina mukana omat kangaskassit, koska pussimeri ei houkuttele). Olen katsonut suu ammollaan, kun kassatäti on pakannut isoihin ja tukeviin kangaskasseihini 2-3 juttua kuhunkin. Siis näin: voipaketti, hillopurkki, seuraava kassi... Yllättäen meillä  ei ollut kaksinumeroista summaa kasseja mukana, joten kassa meinasi siirtyä muovisiin. Minä pakkasin sitten itse kasseihini lisää ja kieltäydyin muovikasseista. Onneksi nykyisessä vakikaupassamme osataan pakata kangaskassit täyteen!

Tykkään niin paljon enemmän Suomen systeemistä, jossa pusseista joutuu maksamaan, mutta ne ovat sitten niin hyviä ja tukevia, että niitä tulee käytettyä useamman kerran. Nämä pussit ovat niin huonoja, että roskikseenkin niitä pitää laittaa kaksi päällekäin (siis jos kyse on keittiön roskiksesta, jossa on valumavaara). Muutenkin maksulliset pussit kannustavat omien kangaskassien hankkimiseen. Varmasti täällä on ihmisiä, jotka ottavat ilmaiset pussit poikineen eivätkä koskaan harkitsekaan omien kassien hankkimista. Onneksi osa kaupoista on siirtynyt maksullisiin muovikasseihin - ehkäpä vielä joskus kaikki! Osalla näkyy toki kangaskasseja olevan mukavan jo nytkin.

7 kommenttia:

 1. Tultii tuossa muutama tunti sit supermarketista taksilla. 13 pussia ruokaostoksia, 1 kanisteri lähdevettä mulle ja kaiken hinta oli n. 90$

  Pitänee ommella kangaskasseja, koska keittiömme tursuilee muovipusseista muutenkin.

  VastaaPoista
 2. Ottawassa en ole kyllä ikinä saanut muovipusseja ilmaiseksi yhdestäkään ruokakaupasta. Tosin mulla yleensä on omat kauppapussukat mukana. Ja mä vedän aina ylpeänä fillarilla marketin eteen. Pyörätelineellä ei yleensä ole pahemmin ruuhkaa. Kauppareissun päätteeksi on myös kiva pöyräillä koko autojonon ohi ja päästä ekana liikennevaloista läpi kun kaikki muut jumittavat jonossa ;)

  VastaaPoista
 3. Québecissä ollaan herätty vahvasti ympäristöystävällisyyteen. Muovipussit maksavat ja jokaista kehotetaan ottamaan omat kangaskassit mukaan. Jos ne joku kerta mahdollisesti unohtuvat, tulee aivan syyllinen olo! Kangaskassit pakataan kyllä sitten niin täyteen, että niitä on vaikea kantaa! Oman ruokakaupan etuovessakin lukee: muistitko kierrätyskassisi?

  VastaaPoista
 4. Mieleeni tuli eräs kerta kun tein ruokaostoksia paikallisessa Loblaws marketissa kävellen, kannoin paria isoa ruokakassia selkä vääränä ja autoilijat katselivat ihmetellen ja varmaan pienoista sääliä tuntien; "eikö tuolla naisella ole varaa autoon". :-) Kanukin mielestä suomalaiset ovat niin reipasta kansaa kun kaikki kävelevät.

  Ostin myös kangaskasseja, koska ne muoviset tosiaan hajoavat käsiin. Muuten pidän kyllä siitä, että ruokaostokset pakataan, minusta se on ihana palvelu.

  VastaaPoista
 5. Yuukkis: Kangaskassit ovat tosiaan aika kätevä juttu kun muutenhan kotiin hukkuu kaiken sen muovin alle!

  Lotta: Onpas jännää, Thunder Baystakaan en keksi kuin kaksi kauppaa jossa joutuisi pussistansa maksamaan. Suuremmissa kaupungeissa tietenkin joutuu maksamaan ison kaupungin lisää. Kehitys ei ole ehtinyt vielä tänne asti!

  Maria B: Täälläkin ainakin tietyt kauppaketjut kannustavat omiin kasseihin ja heillä on kassan läheisyydessä tarjolla kasseja. Täällä meillä näen kuitenkin harmittavan usein kun ihmiset lastaavat muovipussikasaa auton perään!

  Riitta: Minustakin tuntuu aina että ihmiset katsovat säälien kun minä kannan niitä kangaskassejani kotiin (huom. matkaa kaupalta meille kertyy huimaavan korttelin verran, tosin ylämäkeä), vaikka Suomessa sitä ei pidettäisi minään. Ruokaostosten pakkaaminen on mielestäni ihan ok, jos ne tosiaan pakkaavat kassit täyteen. Eipähän tarvitse väsyneenä alkaa miettimään, että miten nämä nyt olisi järkevin tänne pussiin latoa. :D

  Kiitokset taas kommenteista kaikille!

  VastaaPoista
 6. Moikka,
  ekaa kertaa satuin tanne sinun blogiin ja heti osui silmaan tama muovikassi-juttu. Meilla taalla Montrealissa, niin kuin Maria sanoikin, ollaan aika hyvia tassa kauppakassi asiassa. Mun vakkarikaupassa ei edes ole muovipusseja tarjolla, jos tulet ilamn omaa kangaskassia niin tarjolla on pahvilaatikoita joissa tavaroita toimitettiin kauppaan.

  Taytyy kuitenkin myontaa, etta muutos on tapahtunut vasta viimeisen muutaman vuoden aikana. Niin, ja kauppaan kavely tai pyoraily on ihan normaalia taalla, ainakin taalla mun asuinalueella.

  VastaaPoista
 7. Hei Katri ja tervetuloa!

  Tässä asiassa erot ovat varmasti suuret kaupunkien ja pohjoisen pienten paikkakuntien kohdalla. Täällä ympäristöystävällisyyteen ei olla samalla tavalla herätty. Tämä on varmasti poikkeus, mutta täällä meillä ei edes kierrätetä! Viemme kierrätysroskat Thunder Bayhin, kun ei niitä osaa oikein roskiinkaan laittaa kun on tottunut kierrättämään.

  VastaaPoista