torstai 11. huhtikuuta 2013

SaunaOlen kirjoittanut jo kerran aikaisemmin saunan kaipuustani, mutta nyt se taas iski!

En ole koskaan ollut ahkera saunomaan. Meillä kotona käytiin muistini mukaan ehkä kerran viikossa saunassa. Pärjäsin ihan hyvin vuosikausia kerrostalossa ilman omaa saunaa tai edes saunavuoroa. Välillä kun (lähinnä kai asuessani Allun kanssa - hänen pyynnöstään) otimme saunavuoron, saattoi olla kuukaudessa kerran kun oikeasti pääsimme saunaan asti. Unohdin koko jutun tai sitten muuten vain ei vaan tehnyt mieli saunoa. Minun saunottelu ei katso kelloa vai halu on spontaani. Vuoden verran meillä oli jopa oma sauna kerrostalossa ja se sopi hyvin minulle. Silloin kun teki mieli saunoa niin ei kun sauna lämpimäksi. Tuskin saunoimme kuitenkaan enempää kuin kertaa viikossa.

Täällä kuitenkin huomaan miten tärkeä asia saunominen minulle kuitenkin on. Joskus minä mietin ihan ihmeissäni: miten voi olla maa ja kulttuuri ilman saunaa, ihmiset hoitavat päiväaskareensa, käyvät töissä ja hoitavat lapset. Ilman saunaa! Käyvät aamulla suihkussa ja siinäpä se. Puhtaina, mutta ilman lauteita. Ihan niin kuin se olisi normaalia! Oikein hämmästelen asiaa:

- Ajatella! Ei saunaa!
- Onpa kyllä eriskummallista!

Suomessa sauna on niin oleellinen osa kulttuuria. Sitä on vaikeaa selittää kanadalaiselle. Ensimmäisenä he usein tarttuvat vaan pintapuoliseen asiaan eli alastomuuteen. Silmät pyöreinä ja skandaalintoivossa kyselevät, miten me voimme mennä saunaan toisten kanssa - joskus vielä tuntemattomien ihmisten kanssa! Mutta kun siihen on tottunut niin ei se tunnu miltään!

Täältä löytyy saunoja omakotitaloista ja jopa yleinen sauna (Kangas Sauna), kiitos suomalaisten maahanmuuttajien. Samaa saunomiskokemusta kuin Suomessa en ole kuitenkaan saanut täällä. Bikinit tai shortsit päällä, hieman uhmaa mukana ("saunottiin viimeksi kuusi tuntia!"), kädessä olutjuoma, peseytyminen jää väliin, vähän ollaan olevinaan kerta ollaan jopa päästy saunaan.

Pääsin Allun työkavereiden luona saunaan viime vuoden puolella. On se niin jännää nähdä miten erilainen sekin oli! Saunaan kulku oli jonkinlaisen varastohuoneen kautta. Varastohuoneen yhdessä syvennyksessä oli suihku, joka oli eristetty muusta huoneesta suihkuverholla. Jos saunasta (jossa oli muuten betonilattia) siis pinkaisi pesulle, piti hipsutella kylmässä varastohuoneessa ja pomppia kylmissään odotellen veden lämpenemistä.

Toisaalta olen ollut myös saunoissa, joissa pesumahdollisuutta ei ole ollenkaan. Tämä oli siis paremmasta päästä... Toisen kaverimme mökillä saunan jälkeen puettiin vaan vaatteet päälle ilman mitään suihkuttelua. Järveen pystyi toki pulahtamaan, mutta oli meinaan aika kylmää silloin. Pakolla hyppäsin sinne kuitenkin, koska vaatteiden pukeminen saunan hikiselle iholle ei houkutellut. Mitä ihmeen järkeä koko saunassa on jos sinne ei mennä peseytymään? Tuntuu, että monilta on mennyt ohi koko saunomisen perusidea.

Olen käynyt myös Kangas Saunassa Allun kanssa kerran. Paikka oli kyllä yllättävänkin kiireinen, jouduimme odottelemaan vapaata (ja siivottua) saunaa jonkin aikaa. Paikassa on pienten saunojen lisäksi isompia saunoja. Moni tuntuikin vuokraavan saunan bileitä varten tai muutaman kaverin kanssa illanviettoon. Viereisessä saunassa oli aikamoiset pippalot huudoista päätellen menossa. Sauna oli tästä syystä melko karu, ovenripa oli rikki ja lattian lisäksi betonia oli alalaude. Ei kai bilettäville opiskelijoille kannata muuta tarjotakaan. (Näimme tosin keski-ikäisen pariskunnan tulevan myös saunomaan, että käy siellä siis ilmeisesti muutkin).

Harmikseni sauna oli kuitenkin aivan liian lämmin. Sellainen ettei löylyä pysty heittämään, kun muutenkin on niin tukalat oltavat. Suihkuhuoneessa ja pukeutumishuoneessa oli viileämpää, mutta silti niin lämmintä, että piti pukea vaatteet kunnon hien päälle. En tiedä kuinka paljon tulee käytyä tuolla saunassa... Ei ainakaan vielä houkuta!

Allu on ollut isommassakin saunassa ja sanoi, että siellä ei pukuhuoneessa ollut samanlainen trooppinen tunnelma. Minulle tärkeää saunan jälkeen on päästä vilvottelemaan ja inhoan vaatteiden pukemista liian lämpimässä tilassa. Esimerkiksi suihkun jälkeen en juuri koskaan pue vaatteita kylpyhuoneen puolella. Entinen kämppiksemme pukeutui puolestaan aina vessassa suihkun jälkeen. Minä vaan reippaana ja saunakulttuuriin tottuneena porhalsin pyyhe päällä makuuhuoneeseen. Luulen, että häveliästä kanadalaista vähän ahdisti!

Kertokaas tekin erilaisista saunakokemuksistanne! Kuinka paljon muilla ulkosuomalaisilla saunaa on ikävä ja miten sitä tuskaa olette helpottaneet? Entäpäs onko kenelläkään kommentteja pohjois-amerikkalaisten alastomuuspelkoon liittyen?

P.S. Kävimme kuuntelemassa luentoa suomalaisesta shamanismista. Luennon pitäjä sanoi hyvin: saunassa ollaan alasti ja avoinna, ei siellä voi salailla vaan kaikki tulee ilmi. Ei suomalainen voi luottaa sellaiseen ihmiseen, jota ei ole nähnyt alasti.

Kuva: taloon.com

6 kommenttia:

 1. Huu! Hyvä aihe sulta juuri samaa poden nyt. Neljä vuotta pian täynnä Kanadassa, ja kova on ikävä saunaan. Tuli just viime viikolla sellainen olo, että perjantai on saunapäivä, mut sitten tajusin että eihän meill oo saunaa! Hassu tunne näin pitkän ajan jälkeen! Oon pari kertaa käynyt suomalaisessa Spa'ssa joka ei oo kovin kaukana meiltä, mutta se paloi poroksi viikko sitten! Uskomaton tuuri siis! Juuri kun ajattelin, että voisi taas mennä. Eihän tuo bikinit päällä istuminen ja täyshiljaisuussääntöihin tottuminen oikein napannut, mutta sauna oli puulämmitteinen ja sinne tuli aina vettä kiukaalle jostain putkista yläpuolelta (haisi kyllä eukalyptukselle!)..

  Tuo alastomuusasia naurattaa kyllä. Tai sen pelko.. vai onko tuo nyt pelkoa, vain tottumattomuutta ehkä! Ajattele, jos olisit itse kasvanut kulttuurissa, jossa se vaan nyt on normaali käytäntö mennä yksin suihkuun, kun sitä saunaa ei kerran ole ja olla sen vuoksi pomppimatta alasti muiden edessä.. Ehkä sitä ei vaan sitten totu muuhun, kun ei oo esimerkkejä.

  Mullekin oli ihan hirvittävän vaikee ymmärtää, että mun miehen lapset ei oo koskaan nähneet häntä alasti! Siis että mitä, ajattelin itse! Suomalaisessa kulttuurissa se nyt vaan on siis täysin normaalia. Myös kun tulin tänne, lapset, silloin 5 ja 7 olivat hyperarkoja ottamaan pois edes paitaa niin, että minä näin. Isä saa kyllä nähdä kaiken. Silloinkin ajattelin, että mitä ihmettä!! Nyt ovat kyllä jo sujut asian kanssa. Sanoin että mitä sen ihmeellisempää siinä nyt on kuin jos olet uimassa uimahousuissa! Mieskin kyllä jo pomppii sentään kalsareissaan lasten näkyvillä, että iso askel sekin! :)

  Suomessa taas veljen ja siskon lapset juoksevat alasti vaikka ois vieraita talossa. Jossain vaiheessa kun kasvoivat, olivat sitten alkaneet sanoa, ettei tuo nyt enää ehkä oo ihan hyvä juttu aina juosta alasti !! :D Jossain vaiheessa ne vaattet kuitenkin pitää oppia päälle pukemaan!

  Niin ne vaan on erilaisia ne kulttuurit.. Mut ennen ihmettelin ihan hulluna, että eihän tuo vaan oo normaalia. Mut sitten kai olen alkanut ymmärtää, että jokainen kulttuuri määrittää just itse sen mikä on "normaalia", ja tosiaan, varmaan vaikeeta vaan ymmärtää jos on aina ollut kasvatettu noin.. iät ajat.

  VastaaPoista
 2. Piti vielä kommentoida sun saunakokemuksia, että aika hirvittäviä!! ;)

  VastaaPoista
 3. En ole tainnutkaan aiemmin kommentoida blogiisi, mutta olen kylla lukenut jo vahan aikaa :) Omasta blogistani taas loytyy tunnustus sinulle, sitten kun ehdit!

  VastaaPoista
 4. Löysin tieni tänne Sugarin blogin kautta ja ihan pakko kommentoida tuota saunatarinaa. En ollut Suomessa ikinä kova saunomaan ja yleensä saunomiset olivat varsin pikainen tapahtuma. Mutta kun ei asu Suomessa, sitä kaipaa saunaa ! Suomen matkalla saunon sitten ihan varalle - olin viime viikolla Suomessa ja saunoin 6 kertaa viikon aikana ! Ei kai sen saunan rakentaminen olisi ollut niin vaikeaa, mutta ei sitä vaan ole tullut tehtyä ja tällä hetkellä se ei taas olisi mahdollista. Katselin kerran mainoksia sellaista pikkusauna paketeista ja ohje 1 oli - do not install on carpet ! :)

  VastaaPoista
 5. En valittanyt saunasta edes Suomessa asuaessa, enka sita kaipaa taallakaan. Muutaman kerran olen treenin jalkeen ollut saunassa taalla, mutta en siita suuremmin valita.
  Mita tulee alastomuuteen, niin ei minulle tule mieleenikaan menna alasti saunaan, ja koen alastomuuden kiusallisena. Ilmeisesti olen ollut taalla liian kauan....?

  VastaaPoista
 6. Minä saunoin (NB) Frederictonin kaupunginuimahallissa! Se muistutti enempi ruotsalaista saunaa (löytyä ei heitetä kiukaalle) ja sauna sijaitsi allasosastolla nurkassa. siellä istuttiin uimapukusilteen ja siellä oli miehet, naiset ja lapset. Se tosin oli mun mielestä vaan vähän huoneenlämpöä lämpimämpi.. En puhuisi edes lämpimästä.

  VastaaPoista