Kanadalaiset kodit ovat vähän erilaisia kuin suomalaiset. Tässäpä "pientä" listausta minun huomaamistani eroista.
Huonekalukaupoissa on aivan ÄLYTTÖMÄN isoja huonekaluja. Isompi on siis parempi. Tietysti jos peppu on iso niin silloin tarvitsee ison tuolinkin, mutta onko kaikki muka niin isoja, että tavallinen keittiöntuolikin on eriskummallisen iso? Eipä ole tullut huonekalukaupoista tuotua mitään kotiin, kun itse tykkään vähän siroimmista huonekaluista.
Huonekalujen lisäksi isoja ovat myös pöytälamput. Tämä löytyi kirpputorilta.
Tässä kotirouvana ollessa (eli työttömänä) olen luonnollisesti tutustunut myös eri tv-kanavoiden tarjontaan. Tykkään erityisesti talonosto-, remppaus- ja sisustusohjelmista. Näistä olen oppinut mm. sen, että taloahan ei missään tapauksessa voi harkita, jos sieltä ei löydy teräksisiä keittiökoneita eli jääkaappia ja hellaa. Ruoka maistuu varmaankin paremmalta, jos sen tekee teräksisellä uunilla?! Niin sen täytyy olla. Minua aina ihmetyttää, että miksei sitä taloa voi ostaa ja sitten itse ostaa keittiökoneet sellaisina kuin haluaa jos ne kerta on pakko olla teräksisiä...
Meillä joudutaan nauttimaan tavallisella, vanhalla uunilla tehdystä tavallisesta, tylsästä ruoasta.
Huomaa pöllö,eli söpö munakellomme!
Toinen tärkeä huomio: vessaahan ei missään tapauksessa pysty jakamaan lasten tai vieraiden kanssa. Ihan hirveetä! "Musta tuntuu niin epämiellyttävältä jos joku vieras käyttää mun henkilökohtaista vessaa". Siis täh?! Vessa kuin vessa, sanoo yhden vessan talossa nuoruutensa asunut.
Tässäpä meidän ainoa vessamme. Vieras, huom, jos tulet kylään, joudut käyttämään meidän kanssa samaa vessaan. On täällä hotellejakin, jos ei kelpaa.
Vessat sijaitsevat myös suomalaisittain kummallisissa paikoissa. Mikäli talossa on monta kerrosta, vessa on harvoin pääkerroksessa eli siellä missä on olohuone ja keittiö. Ja toinen juttu: bideesuihkuja ei ole missään!
Muita tarpeellisia huoneita kanadalaisissa kodeissa ovat leikkihuone sekä perhehuone. Perhehuoneessa katsotaan telkkaria ja hengaillaan perheenä. Virallinen olohuone on vain vieraita varten ja siellä jäykistellään eikä nosteta jalkoja sohvapöydälle.
Siellä se häämöttää!
Pyykkikoneemme on iäkäs, mutta toimii kiukuttelematta.
Seuraava aiheeni onkin kokolattiamatot. Siis mitä, onko siellä vielä kokolattiamattoja, kuulen teidän kyselevän. Sanoisin, että kokolattiamatto ei varsinaisesti ole enää mikään muodikas vaihtoehto, mutta monissa kodeissa edelleen sellainen on ja niitä ostetaan ihan uutenakin. Olen kuullut asunnonetsintäohjelmissa kommentteja kuinka kokolattiamatto on niin "helppo pitää puhtaana"?!? Öö siis tarkoitat varmaan, että mahdoton pestä. Maton voi imuroida, mutta kunnon pesuun pitää vuokrata jostain kunnon pesuri. Kyseinen rouva varmaankin tarkoitti: helppo pitää puhtaana, koska kaikki lika menee mattoon piiloon! Tahran päälle voi laittaa vaikka lipaston.
Sisustusohjelmissa laitetaan myös mattoja kokolattiamaton päälle. Näin meilläkin. Voidaan leikkiä, ettei meillä ole kokolattiamattoa.
Pieni nippelitieto: puulattialle ei välttämättä laiteta mattoja kuten suomessa (paitsi sisustusohjelmissa tämä on suosittua). Olen muuten huomannut, että matot ovat täällä tosi kalliita! Perinteisiä räsymattoja tai niiden tyylisiä ei ole kauheasti liikkeellä (tuo meidän on Ikeasta... ), ja muut matot ovat isoja ja paksuja ja hinta voi olla nelinumeroinen! Halvat matot ovatkin sitten pikkiriikkisiä.
Lamput ja verhot kuuluvat usein asuntoon. Molempien asentaminen on muuten aikalailla ammattilaisten hommaa... No, ainakin lamput on sähkömiesten juttuja. Verhosysteemejä on erilaisia ja esim. meidän ostama verhotanko ei nyt sitten sovikaan meidän verhojen kanssa! (Meillä oli muuttaessa tänne muualla verhot, mutta ei makuuhuoneessa...) Olemme siis nyt kiinnittäneet verhon pyykkipojilla, kätevää, eikö?
Tässäpä "hieno", toimistoista tuttu liehukeverho olohuoneestamme.
Verhoja+verhosysteemejä kutsutaan usein nimellä window treatments. Nimikin jotenkin antaa olettaa, että nyt on kyse jostain vähän monimutkaisemmasta kuin verhoista.
Kattotuulettimet/valaisimet ovat myös melko suosittuja.
Toin nämä retroverhot Suomesta!
Sitten keittiöön: astioidenkuivauskaapista ei ole kukaan kuullutkaan. Sen sijaan tiskialtaan edessä on usein ikkuna, että tiskaaja voi ihailla maisemia samalla kuin tiskaa... Ennemmin ottaisin sen kaapin; nimittäin kun minä tiskaan niin minä tiskaan, enkä katsele ikkunasta haaveillen.
Meidän astiankuivausteline on sijoitettu toiseen altaaseen, sillä pöytätila on niin vähäistä, ettei sitä raaski astioiden kuivaukseen uhrata.
Sitten astiakaapille: Corelle on kanadalaisten perusastiasto, joka maksaa n. 80 dollaria ja on lasia. Nää on sit niin käteviä arkiastioina, ajattelevat kanadalaiset. Hieno astiasto kaivetaan kaapista vain juhlapäivinä.
Corelle-astioiden materiaali on siis sellaista kätevää, jota voi nakella ja kolistella vaikka kuinka eikä se mene rikki. Itse en Corellesta välitä, sillä mun mielestä lapset syö tällaisilta kevyiltä, näitähän-ei-rikki-saa-millään -astioilta. Minä olen aikuinen ja tahdon syödä painavilta lautasilta (esim. Arabia). Ostin siis kirpputorilta oikeita lautasia.
Emme ole Corellelta välttyneet kuitenkaan, meillä on nimittäin Allun vanhempien vanha, retrokuvioinen astiasto. Sinänsä tykkään kuviosta, mutta tunnen oloni lapsukaiseksi syöntipuuhissa. Niitä lapsia odotellessa...
Tästäpä pääsemmekin sopivasti makuuhuoneen puoleen. Täällä makuuhuoneissa on harvoin vaatekaappeja niin kuin meillä (siis sellaisia, joissa on vaatetanko toisella puolella ja hyllyjä toisella puolella). Sen sijaan voi olla vaatehuone tai pieni komero. Vaatehuoneessa ei juuri koskaan ole mitään hyllyjä (tai ehkä pari ylhäällä), vaan sieltä löytyy usein vain vaatetanko. Alusvaatteet ja muut, jotka eivät henkareille taivu, säilytetään lipastossa makuuhuoneen puolella (dresser). Minä kun olen tottunut laittamaan vaatteeni hyllyille niin on hankalaa säilytellä nyt siis suurinta osaa henkareilla. Enhän minä muista pitää edes kaikkia vaatteita kun ne ovat siellä piilossa! Jostain syystä meidän vaatehuoneet ovat aina melko täynnä, mistäköhän tuo johtuu?!
Siellä ne on kuin sillit purkissa!
Minusta tuntuu, että kanadalainen ostaa lakanasetin jokaiseen makuuhuoneeseen. Sitten kun se on likainen, se pestään ja laitetaan sama takaisin. Ainakin anoppilassa olen nukkunut tasan samoissa lakanoissa koko viiden vuoden ajan. Joka talossahan on pakosta myös kuivausrumpu, joten lakanat saa saman päivän aikana takaisin petiin. Pussilakanoitahan täällä ei myöskään ole käytössä yleisesti (vain kuuleilla ihmisillä kuten meillä, jotka on käyneet Ikeassa), vaan sen virkaa toimittaa lakana, joka on epäkäytännöllisyyden huippu.
Kanadalaiset petaa myös sänkynsä todella ärsyttävällä tavalla: peitto ja sen kyljessä oleva lakana tungetaan jalkopäästä patjan alle, jotta nukkuja on sellaisessa paketissa. En tykkää tästä tyylistä yhtään, sillä haluan tarvittaessa laittaa varpaat peiton ulkopuolelle. Hotellissa/vieraillessa revin siis ensimmäisenä peiton patjan alta pois, että voin nukkua villinä ja vapaana kuin suomalainen.
Kanadassa myös peitto ostetaan sängyn koon mukaan eli pariskunnalla on siis aina yhteinen peitto.
Kanadassa ei myöskään ole havaintojeni mukaan välttämättä päiväpeittoa. Meillä on tällainen virkattu tilkkutäkki!
Eikö tämä juttu koskaan lopu... miettii siellä lukija jos toinenkin!
Viimeisenä tahdon kiinnittää huomionne oviin sekä ovennuppeihin. Täällä on ovenripojen sijasta kaikkialla ovennupit.
Tässäpä vanhan mallinen ovennuppi, uusissa on lukko tuossa nuppiosassa.
Lukot tuntuvat olevan täällä aika heppoisia. Ilmeisesti voi aika helposti murtautua kotiinsa, jos on avain unohtunut (en ole kyllä itse kokeillut...). Onpa turvallinen olo siis...
Kanadan parlamenttitalossa oli muuten Abloyn lukot, pistin merkille kun kävin siellä kesällä! Turvallisuudessa kanadalainen luottaa siis suomalaiseen!
Upea teksti!!! hienoo kerrontaa! mä ihan jo nään kun oot kirjoittanut tätä sormet ja tukka huiskuen :D omituisia tapoja täytyy sanoa... :D en tiedä mitään ahdistavampaa kuin nukkuminen moisessa paketissa, varpaat pitää saada olla missä ne lystää :D
VastaaPoistaSormet ja tukka huiskuen ja pienillä kuvanottopyrähdyksillä höystäen sain tämän kirjoituksen valmiiksi! Eli siis oikeassa olet ;)
VastaaPoistaSe on varmaan hotelleista kopioitu juttu. Muistaakseni Suomessa Cumuluksessa, Venäjällä ja Turkissa juuri noin ne pedit pedattiin.. Ärsyttävää!
VastaaPoistaIhan pakko kompata. Varoitus. Nyt tulee avautuminen:
VastaaPoista1. En tykkää jakaa peittoa miehekkeeni kans. Olen tottunut Suomessa, että aluslakana, pussilakana ja tyynyliina vaihdetaan kerran kuukaudessa. Miehekkeeni sängyssä on VAIN tuo aluslakana, enkä uskalla edes arvata milloin se on vaihdettu viimeksi. Peitothan meillä on tällaisia polyesteritäkkejä ilman lakanaa... Tyynyissä on tyynyliinat. Mie käytän täällä nukkuessa sellasta ihmeellistä jyvätyynyä. Toimii hyvin myös stressinpoistossa kun litistelee käsillä niitä jyviä.
2. Vessaa on pakko kehua edes vähäsen. Et kirjoittanut tästä, mutta mielestäni jenkkipönttö on paljon parempi kuin skandinaavinen. Täällä Frederictonissa ku ollaan käyty sukulaisten ja kavereiden luona, nii eipä heillä mitään ihmeellisiä vessamääräyksiä ole, kuka käyttää mitäkin vessaa. Kaikki ne on käytössä riippuen siitä, mitä vessaa lähimpänä oleskellaan.
3. Vaatehuoneiden kaappien puuttuminen keljuttaa kyllä. Tällähetkellä mulla ei ees oo omaa tilaa säilyttää vaatteita missään. Edelleenki ne kaikki on sumpussa avatun matkalaukkuni päällä...
Oon muutes huomannu myöski sen, että kanukit diggailee korkealla olevista ikkunoista. Mun on lyhyenä ihmisenä (150cm) haettava tuoli jos meinaan katsella ulos esim. makuuhuoneen ikkunasta.
Huhhuh ku tekstiä... Lisäksi vielä vessoissa, niin julkisissa kuin yksityisissäkin minua ihmetyttää se, kun oven molemminpuolin jää parhaimmillaan 1,5cm rako, että kaikki varmasti näkee kun istut pöntöllä. Suomessahan on listat niitä peittämässä... Kauppakeskuksessa ja lentokentillä tää on kyl hyvin, hyvin kiusallinen asia.
Tää asunto on vuokrakämppä, sellasessa pienessä kerrostalossa, jonka rappukäytävä on vuorattu, ylläripylläri: kokolattiamatolla. Niin ja kämpän ovi on niin kaponen ja listoja vailla, että rappukäytävältä voi hyvin katsella tänne kämppään tuohon olohuoneeseen. Sama efekti kuin vessanovissa siis.
Nyt on kyllä vuodatettu jo ihan liikaa, ihana vaan kun voi jaksaa näitä erilaisuuden kokemuksia jonkun toisenkin suomalaisen kanssa. Meikäläinen muuten perusti myös blogin jossa juttua tästä pleissistä.
http://yugatasroom.blogspot.com
Yuukkis: mun kokemusten mukaan täkäläiset pöntöt ovat nimenomaan huonompia kuin Suomessa... Menevät tukkeeseen jo pelkästä ajatuksestakin. Tosin tässä on eroja eri merkkien välillä varmaankin. Pönttö on myös alempana kuin Suomessa että äkkiseltään voi tulla yllävän alhaisa kyykähdys, jos ei varaudu asiaan!
VastaaPoistaOlen itse yleisistä vessoista huomannut sellaisen, että ne ovat alhaalta hyvin avonaisia. Jos Suomessa näkyy hyvä jos kengät niin täällä näkyy jo melkein henkilön alusvaatteet... Ja tosiaan, monesti myös on nuo mainitsemasi raot oven molemminpuolin ja ovat ärsyttäviä!
Ihanaa tekstiä, tunnistin niiiin monta asiaa!
VastaaPoistaTuosta kellarista tuli mieleen, että onko siellä päin yleensä huoneita/ asuintiloja kellarissa? Québecissä asuessani oli todella yleistä, että tonne kellarikerrokseen (jossa oli matalan katonrajassa ikkunat) oli tehty huoneita, keittiö, kylppäri jne. Asuin kolmessa tollaisessa omakotitalossa, jossa isoimmassa oli yhteensä 10 huonetta :O Eli näin ollen taloissa oli myös 2 keittiötä jne.
Ja toi olohuonejuttu, enpä ennen ajatellutkaan, mutta edellisessä talossani oli tosiaan jäykistelyhuone ja rentoiluhuone erikseen :D
Mutta kurkkaapa kuule vessoihin vielä. Nimittäin tuo oma kanadalainen vahvistukseni sanoi vasta Suomessa eka kerran käytyään, että olipa tosi kätevä juttu, kun vessan lukosta näkyi punaista, jos se oli varattu :D Ei ollut kuulemma koskaan aikaisemmin moista nähnyt :D Piti alkaa itekin miettiin taaksepäin, enpä nähnyt minäkään Kanadassa. Eikä Australiassakaan!
Hei Annika!
VastaaPoistaJoillakin on kellari siinä kunnossa, että siellä on asuintiloja. Esimerkiksi meillä on kellarissa nyt yksi huone joka on siis ihan asuttava. Luonnollisesti asumme kuitenkin itse mieluummin maantasossa kuin kellarissa! Asuimme myös aikaisemmin Fort Francesissa talon kellarikerroksessa, joskin se talo oli rinteessä eli meillä oli normaalisti ovi ulos ja ikkunatkin isoja.
Jeps, täällä ei tiedä onko vessa lukossa muusta kuin siitä, että ovennuppi ei käänny!
Monet muut vielä ymmärtää jollain tasolla, mutta tuo bideesuihkun puuttuminen itkettää, ja ihmetyttää, sillä pohjois-amerikkalaisethan ne vasta mukavuudenhaluisia on. Mitkä markkinat siellä olisikaan! Ja ainakin pari kanadalaisvaihtaria täällä Jojessa on ollu ihan mehuissaan astiankuivauskaapista, aikovat kuulemma aikuisina hommata semmoiset omaan kotiin... :D
VastaaPoista- Maija P.
Mä olin onnesta soikeena kun löysin kämpän, jossa on parkettilattia Ottawasta. Mä sanoin mun kämppikselle heti, että tää me otetaan. Mä en voi sietää kokolattiamattoja. Mutta kattovaloa ei löydy makkareista eikä olohuoneesta, vaikka keittiössä, eteisessä ja kylppärissä oli kattovalot talon puolesta. Ehkä olohuoneessa ja makkarissa ei ole tarkoitus nähdä mitään. Hassu yksityiskohta on, että vaikka makkarissa ei ole kattovaloa niin seinässä olevasta katkaisijasta syttyy lamppu vaatekomeron sisällä (joka siis on makkarissa). Ennen kuin ehdin hankkia jalkalampun iltalukemiset sai siis suorittaa vaatekomeron lampun loisteessa.
VastaaPoistaNäin meillä Ottawassa....
Maija P.: Mitä olen kanadalaisten kommentteja kuullut bideesuihkusta niin ne on "ällöttäviä"...
VastaaPoistaMonen mielestä astianpesukaappi on kätevä keksintö, mutta on niitäkin, jotka valitsee sen hienon näkymän ikkunasta sen sijaan!
Lotta: Me ollaan asuttu monesti kokolattiamattoisissa paikoissa kun pienillä paikkakunnilla ei niitä vaihtoehtojakaan ole kauheesti... Tällä hetkellä meillä on olohuoneessa ja makuuhuoneessa matto, keittiössä ja toisessa makuuhuoneessa ei. Missään ei mainostettu taloja/asuntoja ja kun tultiin tätä kattomaan niin muutettiin sitten tänne kolmen päivän päästä... Aika tiukka aikajana niin otettiin tämä sitten!