lauantai 18. kesäkuuta 2011

Johdatus leipomiseen Kanadassa

Ostin aika satsin mustikoita kaupasta jälkiruokaa varten ja niitä jäi roimasti jäljelle joten halusin tehdä oikein kunnon perinteisen mustikkapiirakan. Edellisellä kerralla kermaviilitäyte ei millään meinannut hyytyä, joten tarjoilin piirakan Allun työkavereille melko juoksevana. Menoa ei haitannut - eihän ne tienneet millaista sen piti oikeasti olla... Kehut tuli ja Allun pomo kävi oikein kyselemässä reseptiä!

Nyt siis uusi yritys ja tavoitteena kunnon mustikkapiirakka! No niin, onko kaikilla essut päällä ja mustikkapiirakan ainekset esillä? Aloitetaan!


Ensimmäisenä voita. Voipaketin kyljestä - cup tai millilitra. Jaahas mun reseptissä on grammat... No onneksi paketin grammamääränä ilmoitetaan 464 g (sopiva tasaluku!), joten lohkaisin siis sen perusteella arvioidusti tarvitsemani grammamäärän.


Sokeria! Onneksi meillä on yksi mitta, jossa on cuppien lisäksi myös desilitrat. Hyvältä näyttää! Vaikeaa on silloin kun suomalaisessa  reseptissäni ilmoitetaan grammat, minulla ei nimittäin ole (vielä) ruokapuntaria täällä. Netin muuntotaulukot ovatkin tulleet melko tutuiksi!


Laitoin yllärinä vähän ruisjauhoja kans! Hui oonpa kapinallinen!


Täällä on vain tämänmallisia vispilöitä. Leivontakulhot ovat myös useimmiten metallisia.


Kermaviiliä! Täällä ei laiteta piirakkaan koskaan kermaviiliä, joten piirakkani on siis erikoisuus. V. 2007 tein työkavereille mustikkapiirakkaa ja vastaanotto oli pääosin positiivinen, ainoa poikkeus oli eräs työkaverini, joka ei uskaltanut kyseistä erikoisuutta maistaa. Selitteli jotain vatsastaan ja pysytteli piirakasta kaukana, heh! No muille maistui senkin edestä, että jos ei maista niin ei voi siis voittaakaan! 


Tämänkin pikkupullon millilitramäärä on järkeenkäypä 46 millilitraa... Täällä ei tunneta vanilliini- tai vaniljasokeria, vaan vanilja tulee nestemäisessä muodossa. En ole ihan varma kuinka paljon tätä olisi tarkoitus laittaa, joten olen tunkenut sitä ihan näin kuten suomessa vaniljasokeria eli ihan pikkulusikoittain. Hyvää on ollut!


Iskin piirakan tällaiseen uunivuokaan, sillä paikalliset piirakkavuoat ovat melko pieniä ja hassun syviä. Nyt siirrymme leipomisprosessin vaativimpaan osuuteen - paistamiseen. Täällä uunien lämpö tulee alhaalta, joten vaarana on aina pohjan polttaminen kun taas päällinen ei ole vielä tarpeeksi ruskettunut. Oli muuten rumimmat pullat mitä olen koskaan leiponut kun täällä leivoin kerran! Pohjasta kärtsähtäneitä mutta pinnalla ei väriä ollenkaan.


Vaikka Kanada käyttää muuten celsiusasteita niin uuneissa on edelleet fahrenheitit käytössä (joissain on tosin molemmat - ei kuitenkaan koskaan pelkät celsiukset). Celsiukset saa muutettua fahrenheiteiksi kutakuinkin tuplaamalla astemäärän. Kokemuksesta tiedän kuitenkin, että uunin lämpötila kannattaa laittaa vähän pienemmälle kuin ohjeissa sanotaan. 

Meidän uuni toimii muuten kaasulla, samoin kuin myös tietysti liesi. Aluksi oli vähän opetteleminen, mutta nyt olen kyllä tosi tyytyväinen kaasuhellaan. Pannun saa kuumaksi tosi nopeasti ja uunikin lämpeää niin että vips vaan!



No on täällä Pohjois-Amerikassa jotkin asiat kuitenkin joskus isompia.... Ostamassani pensasmustikkapaketissa oli myös jättiläismäisiä mustikoita. Huom. pikkulusikat ovat myös täällä isompia mielestäni!


Ja tältä se sitten näyttää! Maku on myös erinomainen!

4 kommenttia:

  1. Mahtavaa- on tosi herkullisen näköinen piirakka! ^^ ja ompa aikamoinen mustikkapallero...
    XoXo
    akiss :D

    VastaaPoista
  2. Piirakan maku oli myös kohdallaan! Nams!

    VastaaPoista
  3. Voi, muistan niin hyvin saman ongelman vaniljasokerin puutteen kanssa! Ja nuo typerät vispilät, niistä lähtee mahoton ääni kun metallikulhossa vispaa...:D
    Mutta kylläpä siihen tottuu...Ja nykyään käytän edelleen mielluumin vanilla extractia kuin sokeria -Tulee heti terveellisempi mielikuva, kun on vähemmän sokeria...:D

    VastaaPoista
  4. Moi Annika!

    Vaniljasokeri menee kyllä ihan normaalina nyt. Leipomisessa haittaa eniten tuo kun lämpö tulee alhaalta niin meinaa kaikki palaa jos ei pysy tarkkana.

    VastaaPoista